Denní tisk
Text dotazu
Vycházel v minulosti denní tisk v neděli? Kdy začal tento tisk vycházet ?
Odpověď
Dobrý den,
odpověď na váš dotaz není jednoduchá a asi také nebude jednoznačná. Tedy:
noviny jako deníky se začaly rozvíjet v 18. století, ale i v 19. století je běžné, že noviny v dnešním významu vycházely například třikrát nebo čtyřikrát týdně a neděle často byla jedním z těchto dnů. Vzhledem k tomuto faktu a tomu, že sobota byla obyčejným pracovním dnem, nebylo nedělní vydání až tak výjimečné. Nedělní noviny jistě také počítaly s tím, že právě v neděli budou na ně čtenáři mít čas. Například Řemeslnické noviny vycházely od r. 1848, a to jednou týdně právě v neděli, Pražské noviny vycházely od r. 1786, do března 1848 dvakrát týdně, ve čtvrtek a v neděli, od 20. 7. 1848 čtyřikrát týdně a od 1. 4. 1849 denně (tedy také v neděli). Příkladů by se našla celá řada. Současný stav, v němž se nedělní noviny jeví jako výjimečné se utvářel postupně, zřejmě od konce 19. století a zejména po druhé světové válce. Důležitým faktorem je také to, že v 19. století byly novin aktuální po delší dobu než dnes a sloužily skutečně také jako čtení pro volný nedělní čas. Podrobnější odpověď by vyžadovala studii na dané téma a asi bychom došli jen k určitému přehledu periodicity novin a jejímu vývoji. Pokud by vás věc ale zajímala hlouběji, zkuste se obrátit na Fakultu sociálních věcí UK (http://iksz.fsv.cuni.cz/), popř. na Národní muzeum (v rámci služby Ptejte se knihovny) - NM v nedávné době pořádalo velkou výstavu na téma médií (i novin - http://vystava.nm.cz/) a možná by měli kontakty na odborníky v oboru.
Literatura:
Malá encyklopédia žurnalistiky / zost. Ľudovít Jacz. -- 1. vyd.. -- Bratislava : Obzor, 1982. -- 570 s. : il., obr. příl.
Časopisectvo v Čechách v letech 1848-1862 / František Roubík. -- Praha : Duch novin, 1930. -- 207 s., [52] s. il. ; 21 cm
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2008 16:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu