demerit a goliard
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vysvětlení pojmů, na které jsem narazila během četby. Jedná se o výrazy "demerit" a "goliard".
Předem děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
goliard byl středověký potulný student, vagant (zejm. ve francouzském prostředí).  Jednalo se o studenty z univerzit ve Francii, Německu, Španělsku, Itálii a Anglii, píšících satirickou latinskou poezii vychvalující pití a hýření.
Původ slova goliard  je nejistý. Může pocházet  z latinského gula =  obžerství anebo pocházející od mýtického "biskupa Goliáše". Toto jméno mělo  středověkou latinskou podobu Goliath.
Pozoruhodná je sbírka jejich latinských básní a písní chválících vína a neukázněný život, která byla zveřejněna na konci 19. století pod názvem Carmina Burana. Název byl  převzat z rukopisu tohoto titulu v Mnichově, který byl napsán v Bavorsku v 13. století.  V roce 1937 německý skladatel Carl Orff na základě těchto básní a písní složil scénické oratorium Carmina Burana.
Demerit byl u katolické církve duchovní propadlý trestu. Slovo demeritní pochází z francouzštiny : démérité = provinění.
Demeritní domy byly ve středověku církevní ústavy, určené za vězení provinilých duchovních a z trestu zbavených úřadu nebo obročí.
zdroj : Encyklopedie Universum. Praha : Odeon 2000
Ottův slovník naučný. Praha J.Otto 1893
http://www.online-slovnik.cz/slovnik-cizich-slov/goliard
http://en.wikipedia.org/wiki/Goliard
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.01.2014 10:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu