dějiny knihovnictví po r. 1918
Text dotazu
Jaky byl vyvoj ceskeho knihovnictvi po r. 1918 v prvni republice?
Odpověď
Dobrý den,
dějinami knihoven a knihovnictví v Československé republice po roce 1918 se zabývají následující publikace(všechny jsou dostupné v NK ČR, viz. online katalog http://sigma.nkp.cz/F/ ):
CEJPEK, Jiří; et al.. Dějiny knihoven a knihovnictví. V Praze : Karolinum, 2002. 247 s. ISBN 80-246-0323-3 (brož.)
CEJPEK, Jiří; HLAVÁČEK, Ivan; KNEIDL, Pravoslav. Dějiny knihoven a knihovnictví v českých zemích a vybrané kapitoly z obecných dějin. Praha :Karolinum, 1996. ISBN 80-7184-163-3 (brož.)
BRADÁČ, Ludvík; et al.. Československé knihovnictví. V Praze : Československý Kompas, 1925. 612 s.
FRIDRICH, František. Veřejné knihovny obecní v Československu 1919-1929 :Knihovní zákon, jeho provádění a výsledky. V Praze : Masarykův lidovýchovný ústav, 1931. -- 67 - [I] s.
-objednat lze prostřednitcvím naskenovaných katalogů KATIFu, www.nkp.cz/katif . Pro dohledání využijte katalog I/ /FinkFž/ Friča-Friedld/záložka 463.
FREY, Jaroslav; CEJPEK, Jiří. Knihovnická kronika. Praha : SPN, 1967. 185, [1] s.
-dostupné v KATIFu; Generální katalog II/ENGELS F. - FRIDL/ FRER-FRIDL/ záložka č. 427
GILLAROVÁ, Vlasta. L.J. Živný v knihovnickém školství : Počátky a organisace knihovnického vzdělání v ČSR. V Praze : [nákladem vlastním], 1936. 22 - [I] s.
-dostupné v KATIFu, Generální katalog I/G - Goety/Gik-Ginzi/záložka č. 498
Dále je poměrně velké množství publikací, které se zabývají historií knihovnictví a knihoven v daném městě, za všechny uvádíme např:
ERHARTOVÁ, Olga; et al.. Knihovna pro město. V Brně : Knihovna Jiřího Mahena, 2001. 79 s. ISBN 80-85023-40-7 (brož.)
140 let knihovny v Klatovech : 1860-2000, zajímavosti z historie a vývoje klatovského knihovnictví / [z archivních materiálů vybrali a zpracovali M. Hálková, V. Šmat a kolektiv pracovníků knihovny]. Klatovy : Městská knihovna Klatovy, 2000. 33 s. ISBN 80-238-8408-5
Sto let veřejného knihovnictví v Kutné Hoře : 1848-1948 / Kutná Hora. Štětkova městská veřejná knihovna. Kutná Hora : nákl. vl., 1949, v tir. 1948. 25, [2] s.
-dostupné v KATIFu, Generální katalog I/Sterm - Šan/ Still-Stoef/záložka č. 551
Další publikace, které si můžete vypůjčit v NK ČR, naleznete prostřednictví online katalogu NK ČR, viz. http://sigma.nkp.cz/F/ , do pole Kombinace slov z různých údajů zadejte např. slovní spojení "dějiny knihovnictví; dějiny knihovny; knihovnictví česko", apod.
Využít můžete také katalog Knihovny knihovnické literatury či pro vyhledání článků bázi ANL, oba zdroje dostupné na http://sigma.nkp.cz/F/ .
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.10.2007 12:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu