Definice - databaze a rešerše
Text dotazu
Dobrý den,
hledám knihy či jiné zdroje, ve kterých by byla uvedena definice databáze. Potřebuji to k bakalářské práci, tudíž rok vydání nesmí být menší než rok 2009
Dále hledám odbornou literaturu, která pojednává o rešerších. Také k bakalářské práci a také min. od roku 2009.
Děkuji a těším se na Vaší odpověď
Odpověď
Dobrý den,
pro zjišťování definic z oblasti knihovnictví a informační vědy (kam pojmy databáze a rešerše spadají) Vám doporučujeme využívat Terminologickou databázi pro tyto obory, kterou naleznete na adrese http://aleph.nkp.cz/F), konkrétně se jedná o bázi KTD/TDKIV. Zde naleznete výklad obou termínů (mmj. také normativní výklad).
Výklady byste mohla nalézt také v encyklopedických slovnících, užitečné by pro Vás také mohly být tituly zabývající se přímo databázemi a rešeršemi.
Encyklopedické publikace:
* MONTAGUE, Trevor. A to Z of almost everything: a compendium of general knowledge. 5th ed. London: Little, Brown, 2010. ix, 1338 s. ISBN 978-1-4087-0277-2.
* Encyclopaedia Britannica 2010 [DVD-ROM]. [Chicago]: Encyclopaedia Britannica, 2010. Požadavky na systém pro Windows: Pentium III nebo ekvivalentní procesor; 512MB RAM (doporučeno 1GB); 1,96GB volného místa na disku (4,5GB plná instalace); Windows XP (SP2)/Vista/Windows 7; grafická karta, zvuková karta, Internet. Požadavky na systém pro Macintosh: PowerPC G5 nebo Intel Core procesor; 512MB RAM (doporučeno 1GB); 1,96GB volného místa na disku (4,5GB plná instalace); Mac OS 10.4.x a vyšší/Vista 1.5; grafická karta, zvuková karta, Internet. ISBN 978-1-84326-484-2.
* Ottova všeobecná encyklopedie ve dvou svazcích. Nové aktualiz. vyd. Praha: Ottovo nakladatelství, 2010. 2 sv. ISBN 978-80-7360-902-3.
* ČERMÁK, Josef. Velká všeobecná encyklopedie. Vyd. 1. V Praze: Euromedia Group, 2010. 1181 s. ISBN 978-80-86938-94-3.
Knihy s tematikou rešerší:
* PAPÍK, Richard. Strategie vyhledávání informací a elektronické informační zdroje. V Tribunu EU vyd. 1. Brno: Tribun EU, 2011. [6], 169 s. ISBN 978-80-7399-338-2.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201105/contents/nkc20112183646_1.pdf
* VYMĚTAL, Jan. Informační zdroje v odborné literatuře. Vyd. 1. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2010. 433 s. ISBN 978-80-7357-520-5.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201004/contents/nkc20102031015_1.pdf
* MOLNÁR, Zdeněk. Competitive intelligence. Vyd. 1. Praha: Oeconomica, 2009. 98 s. ISBN 978-80-245-1603-5.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201003/contents/nkc20092026896_1.pdf
* PIČMAN, Dobroslav. Patentové informace a známkové rešerše. 3., přeprac. vyd. Praha: Metropolitní univerzita Praha, 2009. 182 s. ISBN 978-80-86855-44-8.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200908/contents/nkc20091967194_1.pdf
Knihy s tematikou databází (pojem databáze se může vyskytovat v různých oborech, proto je zde např. opět uvedena kniha od R. Papíka zmiňovaná již k tématu rešerší):
* ONNELLY KOHUTOVÁ, Radka. Databáze ve věku informační společnosti a jejich právní ochrana. Vyd. 1. V Praze: C.H. Beck, 2013. xiv, 207 s. Právní instituty. ISBN 978-80-7400-493-3.
* POKORNÝ, Jaroslav a VALENTA, Michal. Databázové systémy. 1. vyd. Praha: České vysoké učení technické v Praze, 2013. 265 s. Vysokoškolská učebnice. ISBN 978-80-01-05212-9.
* ŠALOUN, Petr, ed. a GENČI, Ján, ed. Pokroky databázových a znalostních technologií 1. 1. vyd. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická univerzita, 2012. 122 s. ISBN 978-80-248-2813-8.
Všechny tyto tituly dohledáte v Souborném katalogu ČR , který je dostupný na adrese http://aleph.nkp.cz/F/, můžete zde také dohledat další knihy zadáním klíčových slov databáze, rešerše apod. Pokud byste měla zájem také o články z českých novin a časopisů, doporučujeme Vám využít bázi ANL , dostupnou taktéž na adres http://aleph.nkp.cz/F/. Zajímavé informace byste mohla také najít v licencovaných online databázích, které přináší aktuální záznamy článků z odborných zahraničních periodik. Pro představu o těchto zdrojích  se můžete podívat na seznam licencovaných zdrojů dostupných v Národní knihovně na adrese http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju. Jako studenta vysoké školy jistě budete mít přístup k licencovaným zdrojů, které předplácí vaše univerzita.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.03.2014 09:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu