Dědictví sv. Cyrila a Metoděje
Text dotazu
Dobrý den,
jsem studentka z Brna a jako téma mé seminární práce mi bylo zadáno Dědictví
sv. Cyrila a Metoděje. Dozvěděla jsem se, že by se mělo jednat o časopis,
který vycházel mezi léty 1850-1951. Byla jsem se informovat v Moravské
zemské knihovně u nás v Brně, ale zde mi ani jeden výtisk tohoto časopisu
nenašli. Zkoušela jsem tento časopis hledat i u vás, nenašla jsem je, ale
nejsem si jistá, zda jsem hledala dobře a zda se ve vašem systému plně
orientuji. Chtěla bych vás touto cestou požádat o nějakou radu či návod, jak
si daný časopis u vás vyhledat, neboť mi bylo řečeno, že by se u vás tento
časopis měl nacházet.
Zkoušela jsem tento časopis hledat ve všech knihovnách u nás v Brně,
zadávala jsem daný název do vyhledávače na internetu, ale nachází mi pouze
literaturu pro moji seminární práci sekundární - Dějiny dědictví sv. Cyrila
a Metoděje od Emanuela Masáka, kterou již doma půjčenou mám.
Děkuji a přeji hezký den
Odpověď
Dobrý den,
v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) ani v naskenovaných katalozích Katif (http://katif.nkp.cz ), které slouží pro vyhledání zejména starších dokumentů ve fondu NK ČR, jsme bohužel časopis s tímto názvem nenalezli. Prověřili jsme také Českou národní bibliografii (http://aleph.nkp.cz/cze/cnb ) a Souborný katalog ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc ), nicméně také bez úspěchu.
Informace o časopisu nejsou obsaženy ani v databázi PER - Periodika vydávaná v českých zemích od počátku do současnosti (databáze je uzavřena rokem 1995), kterou spravuje Moravská zemská knihovna (http://aleph.mzk.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=sbp01_per) .
Podle informací, které jsme zjistili, bylo Dědictví svatého Cyrila a Metoděje názvem spolku pro vydávání náboženských i obecně vzdělávacích knih, který byl založen roku 1850 v Brně a působil až do roku 1951.
Pokud byste měla zájem, knihy vydané tímto spolkem je možné dohledat pomocí výše zmíněného elektronického katalogu NK ČR nebo České národní bibliografie zadáním spojení dědictví and cyril? do pole Nakladatel.
Použité zdroje:
http://www.phil.muni.cz/fil/scf/komplet/konstc.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Nepomuk_Soukop
http://www.navychod.cz/articles.php?id=d4a89296-20ac-11e0-8517-00304832e85e
http://www.fporuba.ic.cz/ministranti/velci/dejiny/ceske/20.pdf
http://uisk.ff.cuni.cz/dwn/1003/10923cs_CZ_prezentace_Pribramska.ppt
http://www.euportal.cz/PrintArticle/5518-katolicismus-a-ceske-vlastenectvi.aspx
http://tisk.cirkev.cz/res/data/068/007606.doc?seek=7
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.07.2011 08:29
Jiří Novák píše:
Středa 15.02.2017 16:07
Tiskovým orgánem "Dědictví ss. Cyrilla a Methoděje" byl "Hlas".
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu