-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
pro diplomovou práci o knihovnách za 2. světové války čerpám např. z periodika Česká osvěta, kde jsem narazila na odkazy na zprávy ČTK a TNS (Tisková služba Národního souručenství), které se často týkaly mimo jiné i knihovnictví a kultury. Zatím se mi nepodařilo najít, kde bych se k těmto zprávám a článkům dostala. V odkazech je obvykle napsáno pouze např. Zpráva TNS z 19. září.
Prosím tedy o radu, kde bych zmíněné materiály mohla najít a předem děkuji za odpověď.
Dobrý
den,
pokud jde o Tiskovou službu Národního souručenství, záznam o archivovaných
zprávách ní jsme nalezli v katalogu Národního archivu ČR. Fond „Národní
souručenství“ by měl podle archivní pomůcky k tomuto fondu měl obsahovat i
materiály Tiskové služby NS (http://www.badatelna.eu/fond/1418/,
http://www.badatelna.eu/reprodukce/?fondId=1418&zaznamId=865982).
Informace o využívání archivní fondů najdete na stránkách Národní
archivu - http://www.nacr.cz/B-prover/pruv.aspx.
Ve fondu Moravské zemské knihovny Brno se nachází třísvazková publikace
"Zpravodajství Národního souručenství pro krajinský tisk" (https://vufind.mzk.cz/Record/MZK01-000359684).
Ve fondu NK ČR je dostupný pouze svazek z roku 1939 (signatura 54 B
2313).
V Souborném katalogu ČR (http://skc.nkp.cz)
je dalších 55 záznamů týkajících se společnosti Národního souručenství
(záznamy jsou uváděny včetně lokačních značek knihoven, které je mají ve svém
fondu), např. :
* ČTVRTNÍK, Mikuláš. Kulturní rada Národního souručenství: (1939-1944): soupis
úředního archivního fondu. Praha: Literární archiv Památníku národního
písemnictví, 2001. 4 s. Edice inventářů; č. 1097.
Československá tisková kancelář vznikla 28. října 1918, spolu s Československou
republikou. Podle informací uvedených na stránkách ČTK shořel archiv slovního
zpravodajství v květnu 1945 (http://www.ctk.cz/o_ctk/historie/#3).
V elektronickém katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc)
jsme k ČTK nalezli následující publikaci:
* Stejskal, Jan. Zprávy z
českého století: tiskové agentury a česká společnost 1848-1948. Vyd. 1.
Praha: Triton, 2008. 439 s. ISBN 978-80-7387-170-3
Ohledně archivních zpráv se zkuste obrátit na Národní archiv nebo Památník
národního písemnictví nebo Knihovnu Národního muzea. My jsme nalezli pouze
tento záznam: http://www.badatelna.cz/fond/421.
užitečné odkazy :
http://www.fronta.cz/dotaz/cesky-tisk-v-protektoratu
http://is.muni.cz/th/173820/ff_b/bakalarska_prace.pdfhttp://is.muni.cz/th/173820/ff_b/bakalarska_prace.pdf
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
--
Národní knihovna ČR
14.10.2014 09:57