Crkánek a šnurprot
Text dotazu
Dobrý den,můžete mi prosím přeložit hanácké výrazy crkánek a šnurprot?
Odpověď
Dobrý den,
Vámi uvedená slova a mnoho dalších hanáckých výrazů můžete nalézt v "Hanáckém slovníčku" (POSPĚCH, Pavel. Hanácký slovníček. 1. vyd. Olomouc: Společnost přátel vesnice a malého města, 2008. 89 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-254-4293-7.).
Slovo crkánek se v hanáčtině užívá pro deštík, crkan poté pro vydatnější déšť.
Druhé Vámi uvedené slovo, zde psané šnurport, označuje kníry.
Použitá literatura:
* POSPĚCH, Pavel. Hanácký slovníček. 1. vyd. Olomouc: Společnost přátel vesnice a malého města, 2008. 89 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-254-4293-7
* PŘIKRYL, Zdeněk et al. Hanácky názvoslovi. Vyd. 1. Těšetice: Mikroregion Kosířsko, 2006. 24 s. ISBN 80-239-8895-6.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2012 13:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu