Co to jsou inkunábule?
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych Vás požádat, aby jste mi vysvětlily slovo inkunábule.
Odpověď
Dobrý den, incunabule (prvotisk) se definuje jako kniha vytištěná před r. 1500 nebo přesněji do konce roku 1500.
(Viz: Akademický slovník cizích slov. P. 1995.; Vocabularium bibliothecarii. P. 1962).
Vlastní pojem incunabula, inkunábule je odvozen z lat. slova cunabula=kolébka. T.j. "Knihy, které se nově zrodily na svět.." (Viz: Česká kniha v proměnách staletí.P. 1990, s. 121; v Čechách dnes 44 známých tisků, vzniklých do konce r. 1500, z toho 39 českých a 5 latinských).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 08:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu