Co je to spinakr?
Text dotazu
Vážení, nikde nemohu najít význam slova spinakr. Děkuji za pomoc
Odpověď
Dobrý den,
jako spinakr (spinnaker) je označována plachta používaná na plachetnici při jízdě po větru. Bližší charakteristku spinakru jsme převzali z níže uvedených pramenů:
VRANA, Ivan. Jachting. Praha : Olympia, 1990. s. 16. ISBN 80-7033-016-3.
Spinakr je plachta, kterou používáme při jízdě na boční a zadní vítr. Během plavby ostře proti větru je spinakr uložen ve spinakrovém koši nebo spinakrovém tunelu. Materiál spinakru je lehký a velmi pevný, snáší přeložení jak při stahování do lodě, tak i při převážení a skladování. V rozích spinakru jsou umístěny očnice. Na horní očnici navazujeme výtah spinakru, v dolních rozích otěže spinakru. Ke stažení spinakru do spinakrového tunelu slouží našité oko, ve kterém upevníme stahovací šňůru procházející tunelem (obr. 17 na s. 16, obr. 13 na s. 14)
- na str. 27 je dále odstavec "Regulace spinakru"
- na str. 39 v kapitole Trimujeme na vode je odstavec "Spinakr"
EVANS, Jeremy. Jachting : praktická příručka. Čestlice : Rebo, 2003.
s.27-28. ISBN 80-7234-249-5.
Spinnaker je tradiční plachta ve tvaru padáku, která je určená pro jízdu po větru. Podepírá ji spinnakerový peň, který je vztyčen na návětrné straně a kvůli němuž je vytažení, stažení a přehození relativně složitou záležitostí.
Spinnaker může být vytažen z pytle nebo rukávu, ale když se vítr stočí více ze strany, má tendenci se hroutit a táhnout loď do strany.
Gennaker je moderní plachta pro jízdo po větru. Zdá se, že postupně nahradí spinnaker, neboť jeho výhodou je, že jej lze mnohem jednodušeji ovládat.
Gennaker vypadá jako veliká kosatka s velmi volným předním lemem a je navržen pro jízdu na boční vítr... Spinnaker a gennaker musí být co nejlehčí, aby se snadno naplnily větrem bez minimální podpory...
- na str. 110-113 dále kapitola "Technika jízdy se spinnakerem"
- spinnaker je zmiňován v knize i na dalších místech v souvislosti s plachtami kýlových lodí a technikou jízdy na kýlových lodích
Další informace o spinakru naleznete i v těchto publikacích:
PEYRON, Bruno ; GILLES, Daniel. Jachting : vášeň a profese. Praha : Euromedia Group k.s. - Knižní klub, 2006. s. 83, 106-113. ISBN 80-242-1714-7.
DARTON, Mike. Jachting : [velká kniha o jachtingu]. Praha : Svojtka & Co., 1998. s. 29-31. ISBN 80-7237-154-1.
DEDEKAM. Ivar. Plachty : vše o seřizování plachet a takeláže. Praha : Yacht, 2004. s. 41-56. ISBN 80-239-7376-2.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.11.2007 10:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu