Co je to maloměšťák
Text dotazu
Dobrý den. Rád bych věděl, co znamená pejorativní význam slova maloměšťák.
Odpověď
V nam dostupnych referencnich slovnicich se vyskytuje vyklad slova malomestak, vetsinou v podobnem stylu:
1. (hanl.) prislusnik drobne burzoazie
2. hanl. clovek s omezenym rozhledem, s nepokrokovymi, sosackymi nazory, kolisavy, ustraseny - zdrobnelina malomestacek - Cechuv pan Broucek, prototyp ceskeho malomestaka
In: Slovnik spisovneho jazyka ceskeho: III. dil. Praha: Academia 1989. s. 15
Tento dotaz a obdobna odpoved na nej je jiz v archivu sluzby Ptejte se knihovny
http://www.ptejteseknihovny.cz/list.php?all=1&year=2005&month=08&lib=#483
Pro uplnost pripojujeme popis terminu Pejorativni slova, tak jak je k dispozici na serveru Cotoje.cz.
Pejorativní slova
Pejorativní slova jsou taková slova, která vedle svého významu mají v sobě ještě hanlivé citové zabarvení. Takovými slovy jsou všechny nadávky a slova užitá jako nadávky, i když ve svém pravém významu hanlivá nejsou (na př. slon jako nadávka). Zde citové zabarvení úplně převládá a pravý význam slova se v něm rozplývá a mnohdy zcela ztrácí. Také slova, kterých se často užívá ironicky, mohou nakonec nabýti pejorativního zabarvení (na př. chytrák). Někdy dodává slovu pejorativní zabarvení jeho přípona, na př. cizák, babizna, ženština. Hanlivé zabarvení mívají za urč. okolností i slova zdrobnělá (přítelíček, básnílek, úředníček). U těchto slov přes silné citové zabarvení se význam slova nestírá.
Po zadani hesla na serveru google.com bylo nalezeno mnoho odkazu, ktere spise slova malomestak uzivaji bez hlubsiho vykladu. Vybrali jsme pro zajimavost clanek o malomestactvi od Jana Smiska, prevzaty z Rudeho prava 1958
http://www.mujweb.cz/www/nenoviny/044/index.htm , http://www.mujweb.cz/www/nenoviny/044/omalomes.htm .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.02.2008 14:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu