-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, rád bych se zeptal na význam slova "kvačidlo". Setkal jsem se s ním několikrát, zvláště v obrozenecké literatuře 19. století. Zadám-li slovo "strýčkovi Googlovi", nabízí neustále sloveso "kvačit" (někam), což však nejpravděpodobněji nebude ono... V jedné bajce obrozeneckého kněze Vincence Zahradníka, jsem nalezl formulaci, že "přezlé mouchy nesedaly na mochomůrku ani kvačidlo..." Nechce se mi věřit, že by slovo znamenalo pouze obrozeneckou mucholapku... Děkuji.
Dobrý den,
nalézt význam slova „kvačidlo“ opravdu není jednoduché a ani nám se to bohužel nepodařilo. Vyhledávali jsme v našem příručním fondu, v digitální knihovně Kramerius 3 a Kramerius 4 a také v řadě slovníků a příruček, které jsou zpřístupněny na webu Ústavu pro jazyk český AV ČR.
Nalezli jsme opravdu pouze význam slovesa kvačit:
„Kvačiti – spěchati, kvapiti. Pozoroval jak se vše dere, spěchá, kvačí bez dechu, …“ (Příruční slovník jazyka českého, díl II., s. 465)
V Jungmannově slovníku jsme nalezli mimo jiné trochu podobné slovo - kwačka „(kwaka) – hák – kwaka k tahání sena ze stohu“ (s. 234).
Je nám líto, že jsme význam slova nedohledali. Pokud máte zájem, můžeme po významu slova dále pátrat po skončení letní uzavírky v Národní knihovně, tedy po 6. srpnu, kdy budeme mít opět přístup do celého knihovního fondu a vyhledávat ve více publikacích.
Mezitím Vám můžeme doporučit obrátit se (telefonicky) na poradnu Ústavu pro jazyk český zde: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html.
Příruční slovník jazyka českého. V Praze: Státní nakladatelství, 1935-1957. 9 sv.
Josef Jungmann. Slovník česko-německý, Díl II., K–O. Praha, 1836. Vydání první. Dostupné z: http://vokabular.ujc.cas.cz/[…]/strana-234.
http://vokabular.ujc.cas.cz/default.aspx
Jazyk, lingvistika a literatura
Praha
Národní knihovna ČR
26.07.2017 15:01
Dobry den, Moc děkuji. Zdeňka Tučková