cizí vlastní jména
Text dotazu
Dobry den mam problem vysklonovat jmeno Francis Bacon, Henryk Sienkiewicz a Paul Cézanne. Prosim o pomoc. Dekuji.
Odpověď
Dobrý den, většina cizích příjmení a jmen se v češtině bez problému připojuje k českým skloňovacím vzorům. Pokud příjmení nebo jméno je v 1. pádě zakončeno ve výslovnosti na souhlásku (což je případ i Vámi uvedených), v souladu s povahou koncově vyslovované souhlásky se při skloňováni uplatňují koncovky podle životných vzoru "pan", popřípadě "muž". Jména /"Bacon"/, /"Henryk"/, /"Paul"/ a /"Cézanne"/ - jakožto jména zakončena ve výslovnosti na obojetnou souhlásku - budou se tedy skloňovat podle vzoru "pán"(přičemž jméno /"Henrik"/ patří k podtypu toho vzoru, který ve vokativu singuláru má koncovku /"-u"/). Jména /"Francis"/ a /"Sienkiewicz"/ - jakožto jména zakončena ve výslovnosti na měkkou souhlásku - budou s skloňovat podle vzoru "muž":
nominativ: Francis Bacon, Henryk Sienkiewicz, Paul Cézanne
genitiv: Francis-e Bacon-a, Henryk-a Sienkiewicz-e, Paul-a Cézanne-a (Cézann-a)
dativ: Francis-i Bacon-ovi, Henryk-u Sienkiewicz-ovi, Paul-u Cézanne-ovi (Cézann-ovi)
akuzativ: Francis-e Bacon-a, Henryk-a Sienkiewicz-e, Paul-a Cézanne-a (Cézann-a)
vokativ: Francis-i Bacon-e, Henryk-u Sienkiewicz-i, Paul-u Cézanne
lokál: o Francis-i Bacon-ovi, o Henryk-u Sienkiewicz-ovi, o Paul-u Cézanne-ovi Cézann-ovi)
instrumentál: Francis-em Bacon-em, Henryk-em Sienkiewicz-em, Paul-em Cézannem
V dativu a lokálu singuláru je pro životná maskulina (ke kterým patří i vlastní jména) typické zakončení /"-ovi"/. Následuje-li ve složeném pojmenování za sebou více dativních nebo lokálových tvarů (např. jméno + příjmení), koncovky /"-ovi"/ a /"-u"/ (/"-i"/) s střídají, u posledního slova je však /"-ovi"/: "o Francisi Baconovi".
U francouzských, anglických apod. cizích příjmení končících v psané podobě na nevyslovované (tzv. němé) /-e/ (jako u příjmení Scribe, Verne, Cézanne) se toto písmeno před pádovými koncovkami zpravidla vypouští, nesouvisí-li s výslovností předcházející samohlásky. Vývojové tendence ovsem směřují k ponecháváni tohoto /-e/ v psané podobě (pokud následující pádová koncovka nezačíná rovněž samohláskou /e-/) - aby byla patrná výchozí nominativní podoba jména. Za spisovné se tak považuji oba způsoby (tedy i "bez Cézannea", i "bez Cézanna").
Zdroje:
Knappova, M.: Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Korz, 2002
Grepl, M. a kol.: Příruční mluvnice češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1995.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2008 14:43
Šárka Rosívalová píše:
Úterý 23.06.2015 08:47
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, jak se skloňuje jméno Valentin Hamzai? (hlavně 3. pád) Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Středa 24.06.2015 14:22
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/sklonovani-prijmeni-hamzai.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu