Citace výroku Sokrata
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se zeptal, jak mám ve své
diplomové práci napsat odkaz na citaci od Sokrata. Jde o filozofickou
myšlenku. A nevím, ze které knihy je.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
pokud ve své práci chcete použít myšlenku jiného autora, výňatek z cizího díla apod., je dle autorského zákona Vaší povinností řádně citovat pramen, z kterého zmíněný text pochází. Budete tedy nucen potřebný zdroj dohledat. Pro tento konkrétní případ můžete nejprve použít knihy s různými výroky a citáty, např.:
* PTÁČEK,  Michal. Citáty slavných. Praha: Zeus-B, 1992. 134 s. ISBN 80-900606-7-6.
* ZŮNA, Miroslav. Člověk v zrcadle aforismů, výroků a myšlenek slavných a vynikajících lidí pocházejících z nejrůznějších zemí a národů a žijících v době dávné, i nedávné ba i současné aneb též Zrcadlo pročlověka. Praha:
Svoboda, 1968. 383 s.
* PTÁČEK, Michal. Definice a vysvětlivky : 3333 citátů. Praha : Albatros, 2005. 230 s. ISBN 80-00-01467-X.
* MATHESIUS, Bohumil. Kdo to řekl? : slovník citátů, hesel, přísloví a historických výroků. Praha : Orbis, 1940.
* ŠMÍD, Jaroslav. Kořeny moudrosti : myšlenky, úvahy, citáty, paradoxy slavných osobností. Praha : Aurora, 2001. 111 s. ISBN 80-7299-023-3.
* PTÁČEK, Michal. Moudrá moudra : [3855 citátů s chytrým rejstříkem]. Praha
: Albatros, 2002. 327 s. ISBN 80-00-01113-1.
* KORTMANOVÁ, Milada. Perly ducha. Ostrava : Knižní expres, c1999. 191 s.
ISBN 80-86132-22-6.
* LENČOVÁ, Žofia. Perly moudrosti. Ostrava : Knižní expres, c1997. 182 s.
ISBN 80-86132-28-5.
* LENČOVÁ, Žofia. Zrnka antické moudrosti. Ostrava : Knižní expres, c2000.
263 s. ISBN 80-86132-33-1.
aj.
Bibliografické záznamy dalších dokumentů můžete získat například z elektronického katalogu Národní knihovny ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) zadáním spojení výrok? OR citát? do pole název ("?" slouží pro rozšíření výrazů o další písmena >> výroků, výroky atd.; "OR" znamená, že hledaný dokument musí obsahovat alespoň jedno z uvedených slov). Podobně si můžete vyhledat publikace týkající se přímo Sókrata zadáním výrazu Sókratés do vyhledávacího pole předmět.
Pokud si nevíte rady, jak bibliografickou citaci správně sestavit, můžete využít několika stránek nebo postupovat přímo dle normy ČSN ISO 690 a ČSN ISO 690-2 (elektronické dokumenty):
* Projekt Bibliografické citace - http://www.citace.com (obsahuje i generátor citací, který Vám pomůže citaci vytvořit)
* Výukové stránky Ústřední knihovny Vysoké školy báňské TU Ostrava - http://knihovna.vsb.cz/kurzy/citace/index.html
* Výukové stránky pro ÚISK FF UK -
http://www1.cuni.cz/~brt/bibref/bibref.html
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.05.2008 15:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu