-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
mohla bych se Vás zeptat, jak správně citovat tiskovou zprávu (konkrétně: https://ceplb03.hewitt.com/[…]/Tiskova_Zprava_Best_Employers_2014.pdf)? A jak uvést odkaz v textu?
Dobrý den,
v žádném z českých zdrojů věnujících se problematice citování jsme bohužel nenalezli příklad citování tiskové zprávy. V jednom z článků elektronického časopisu Inflow (http://www.inflow.cz/printpdf/10547) se sice citace tiskové zprávy objevuje, v přehledu bibliografie položka č. 19, ale nejsme si jisti, zda je citace úplně přesná a lze se podle ní řídit.
Na zahraničních webových stránkách jsme nalezli příklady citování tiskové zprávy v citačním stylu APA (American Psychological Association) a Harvard, ale nevíme, jaký citační styl ve své práci používáte.
* APA - http://blog.apastyle.org/apastyle/2010/09/how-to-cite-a-press-release-in-apa-style.html
* Harvard - http://www.lib.uts.edu.au/help/referencing/harvard-uts-referencing-guide/other-sources nebo http://www.lib.uts.edu.au/question/20103/how-do-you-reference-media-release
V České republice se zatím stále nejčastěji užívá způsobu citování dle normy ČSN ISO 690 a pokud budeme respektovat všechna pravidla, která norma pro způsob tvorby citací stanovuje, mohla by citace zmíněné tiskové zprávy vypadat takto (nemáme ovšem ničím podložené):
Aon Hewitt. Nejlepší zaměstnavatelé mají o polovinu více motivovaných zaměstnanců ve srovnání s ostatními firmami, tvrdí studie Best Employers společnosti AON Hewitt, tisková zpráva [online]. Praha, 27. listopadu 2014 [cit. doplníte datum ve tvaru RRRR-MM-DD]. Dostupné z: https://ceplb03.hewitt.com/bestemployers/europe/czechrepublic/czech/pdfs/Tiskova_Zprava_Best_Employers_2014.pdf.
Doporučovali bychom Vám ještě konzultaci například s kolegy z Knihovny knihovnické literatury (http://ipk.nkp.cz/knihovnicky-institut/knihovna-knihovnicke-literatury), existuje také stránka na Facebooku s názvem E-citace, která se citacemi zabývá a je možné zde také položit dotaz (https://www.facebook.com/pages/E-Citace/234158816646277).
Co se týče způsobu odkazování v textu, norma ČSN ISO 690 povoluje tři citační metody, podrobné informace naleznete např. v níže uvedených dokumentech. Při psaní odborných textů jsou však citační styl i metoda předem dány, tzn. určuje je vysoká škola v případě psaní bakalářské nebo diplomové či jiné kvalifikační práce, v případě článku nebo odborné studie např. vydavatel.
* Bibliografické odkazy a citace dokumentů dle ČSN ISO 690, kapitola Metody citování a odkazování dle ISO 690 (str. 19-21) - http://www.citace.com/CSN-ISO-690.pdf
* JAK zpracovávat bibliografické citace podle ČSN ISO 690, část Vztah mezi odkazy v textu a bibliografickými citacemi - http://knihovna.vsb.cz/kurzy/citace/35.html
Pokud byste potřebovala získat k této problematice další informace, tvorbou citací se podrobně zaývá také e-kniha s názvem Metodika tvorby bibliografických citací (http://is.muni.cz/do/rect/el/estud/prif/ps11/metodika/web/ebook_citace_2011.html) dále také materiál Jiřího Kratochvíla "Jak citovat", který uvádí i řadu specifických příkladů tvorby citací (https://kuk.muni.cz/animace/eiz/pdf.php?file=publikacni_etika/citace.pdf). Další příručky jsou k dispozici na stránkách Moravské zemské knihovny v Brně - https://www.mzk.cz/katalogy-databaze/databaze/citace.
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
--
Národní knihovna ČR
02.04.2015 12:38