Citace e-mailové komunikace
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda by jste neporadili, jak citovat v textu a použité
literatuře e-mailovou komunikaci.
Odpověď
Dobrý den,
způsob jak citovat e-mailovou komunikaci najdete např. v textu Petra Boldiše.
Zůstává otázkou, zda e-mail citovat. Jedná se totiž o čistě osobní formu komunikace a většinou není možnost citaci ověřit. Stojí proto za úvahu, zda není lepší citovat e-mail pouze v textu, a dovoluje-li to charakter zprávy, přiložit originální dokument jako přílohu. Je vhodné citovat především tehdy, když se jedná o informaci, která není obvykle dostupná a je třeba přímo ukázat na jejího původce.
V textu:
Jak píše PhDr. Ralf Jacob ve svém e-mailu z  20.1. 1999 "Je jen otázkou času, kdy překonáme magickou hranici..."
Citace v seznamu zdrojů:
E-mailová korespondence s Janem Novákem [online], 3. 5. 2009, jan.novak@email.cz.
Tyto způsoby nejsou přímo uvedeny v příslušné normě, avšak bývají občas zmiňovány a "neoficiálně" využívány. Je dobré zvážit, zda je citace v tomto případě opravdu nutná. E-mail na dotyčného je možné zveřejnit samozřejmě pouze s jeho souhlasem, v opačném případě lze nechat bez kontaktu.
Použitý zdroj:
*BOLDIŠ, Petr. Bibliografické citace dokumentu podle CSN ISO 690 a CSN ISO
690-2: Část 2 - Modely a příklady citací u jednotlivých typu dokumentu.
Verze 3.0 (2004). c 1999-2004, poslední aktualizace 11. 11.
2004. URL: <http://www.boldis.cz/citace/citace2.ps>.
<http://www.boldis.cz/citace/citace2.pdf>.
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2010 08:37
Simona Sigmundová píše:
Sobota 07.04.2018 14:36
Prosím o radu.
Píšu harvardem a do textu potřebuji odkázat na toto: http://www.mvcr.cz/[…]/azyl-migrace-a-integrace-azyl.aspx
Původně jsem tam měla (www.mvcr.cz), ale to asi není správně, že?
PSK - admin píše:
Středa 11.04.2018 14:42
Dobrý den,
toto musíte citovat jako příspěvek do webového sídla. Uváděli bychom celou adresu odkazu, nikoliv pouze jeho část.
Ad. d) Dostupnost a přístup
URL je adresa, která odkazuje na daný citovaný informační zdroj. V citaci vybrané stránky nebo příspěvku se před adresou URL píše „Dostupné z:“ – neuvádí se však pouze url adresa webového sídla, jako např. „Dostupné z: www.idnes.cz“, ale celá url adresa, na které byl daný příspěvek/část webu nalezen.
např.: Dostupné z: http://ekonomika.idnes.cz/[…]/
eko_euro.aspx?c=A131016_095616_eko_euro_spi
Dostupnost uvedená prostřednictvím hlavní url adresy webového sídla/hlavní stránky je možná pouze ve výjimečných případech, nejčastěji
u statistických databází, kde si uživatel sám vybírá a kombinuje parametry z menu, které údaje chce zobrazit. Tehdy se daná webová stránka s danými údaji nemusí znovu nezobrazit, proto je vždy nutné url adresu ověřit (zadání url adresy do nové relace prohlížeče – vždy je potřeba dávat pozor na cookies).
např.: EUROMONITOR INTERNATIONAL. Statistická data vyhledaná dne 31. října 2013. In: Passport [online]. ©2013 [vid. 2013-10-31]. Dostupné z: http://www.portal.euromonitor.com
Zdroj: https://knihovna.vse.cz/navody/citace/internet/
Odkaz na Harvardskou normu posíláme: ODBOR AZYLOVÉ POLITIKY. Azyl. In: Ministerstvo vnitra České republiky [online].3. listopadu 2008 [cit. 2018-04-11]. Dostupné z: http://www.mvcr.cz/[…]/azyl-migrace-a-integrace-azyl.aspx
Příklad z normy:
příspěvek do webového sídla
PRIMO, Steven. What we can learn 25 years after the ’87 crash. In: Trading Markets.com [online]. October 23, 2012 11:58 AM [vid. 2012-10-30]. Dostupný z: http://www.tradingmarkets.c[…]r-the-87-crash-1581206.html
Zdroj: https://knihovna.vse.cz/navody/citace/internet/
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu