citace (autorská zkratka)
Text dotazu
Vážení přátelé, chtěl bych se zeptat, jak mám v odkazu na použitý novinový článek uvést podle platných norem jméno autora (primární odpovědnost?), který je pod svou statí podepsán ve formě pseudonymu, nebo pouze ve zkratce/znaku např. -pkr- apod. Děkuji za ochotu a spolupráci. Hezký den.
Odpověď
Dobrý den, tento konkrétní případ bohužel norma ČSN ISO 690 neřeší. Jako základní pravidlo pro zápis primární odpovědnosti je v normě ČSN ISO 690 uvedeno:
"(7:1.2) Jména uvedená v prvku "primární odpovědnost" jsou zapsána ve formě, v jaké jsou uvedena v prameni, je-li to nutné v invertované podobě tak, aby část jména uvedená v citaci jako první byla tou částí jména, pod níž je jméno normálně řazeno v knihovním katalogu, adresáři apod. Křestní jména nebo jiné sekundární prvky se uvádějí po příjmení."
Pokud je tedy ve zdrojovém dokumentu uveden autor pouze pod šifrou, zkratkou či pseudonymem, měl by se do citace uvádět tvar, pod kterým je uveden v dokumentu.
Danou domněnku potvrzují citace článků uvedené například v Bibliografickém katalogu ČSFR - Články v českých časopisech či v Bibliografii Plzně.
Například:
(VS): Cyril Purkyně u nás. [Geolog, nar. 27.7.1862 v Praze, zemř. 5.4.1937, v l. 1895 - 1907 působil v Plzni]Rozvoj, 1987, 3.12.,s.2 (zdroj:Bibliogr.
Plzně)
-ar-:Diamanty ve strojírenství. VTM,r.44,1990,č.1, s.30.1 obr. (zdroj:Články v českých časopisech )
Popřípadě, pokud znáte celé jméno autora, je dobré uvést jej do hranatých závorek za šifru, zkratku, pseudonym.
Např.
(tes)[=Tesařík Bohumil]:ČSN 67 3010 Popis vnějších znaků a úprava vzorců před zkoušením.[Novelizace.]Pozem.stavby,r.38,1990,č.2,s.91. (zdroj:Články v českých časopisech)
Zdroje:
ČSN ISO 690. Dokumentace : bibliografické citace : obsah, forma a struktura.
Praha : Český normalizační institut, 1996. 32 s.
Bibliografický katalog ČSFR : Články v českých časopisech.Praha : s.n., 1990.
Bibliografie Plzně.1.sv.[sestavily Jana Hájková a Marie Hálová].1. vyd.Plzeň
: Knihovna města Plzně : Státní vědecká knihovna, 1995. ISBN 80-85093-31-6.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.01.2008 17:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu