činnost v oboru nakladatelství
Text dotazu
Dotazuji se, jestli existují nějaké publikace, články či studie o činnosti v oboru nakladatelství / vydavatelství. Užitečné by byly především informace pro začínající podnikatele v této oblasti. Zajímají mě též specifická témata, jakými je výběr formátu a provedení vazby, grafická úprava, přidělení ISBN, malonákladový tisk, dotisky, distribuce do knižních prodejen. Uvítám odkazy na informační materiály. Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den, k Vašemu dotazu se vztahují např. následující publikace (záznamy naleznete v el. katalogu Národní knihovny ČR - báze NKC, http://sigma.nkp.cz/cze/nkc, údaje o možnosti výpůjčky pak pod ikonou Exempláře):
1) PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha: příručka pro nakladatele. Praha; Litomyšl: Paseka, 2005. 248 s. ISBN 80-7185-774-2. - 1. vydání v nakladatelství Paseka vyšlo v roce 2003
2) WOLL, Thomas. Rukověť nakladatele: řemeslo, věda, umění. Praha: Signeta, 2002. 296 s. ISBN 80-902608-4-5.
3) KRÁL, Jindřich. Moderní knihařství: souborné zpracování poznatků z oboru. Brno : Knihař ; Tišnov : Sursum, 1999. 474 s. ISBN 80-85799-49-9 (Sursum : váz.); 80-901924-8-3 (Knihař : váz.).
4) WLODARCZYK, Jacek. Marketing vo vydavateľstve - fantázia alebo skutočnosť?. Bratislava: SOFA, 2002. 149 s. ISBN 80-89033-14-8.
5) WILLIAMSOVÁ, Robin. Grafická úprava pod vedením profesionálů: základní principy grafického návrhu a typografie pro vizuální nováčky : na cestě k dokonalosti-. Praha : Mobil Media, c2002. 144 s. ISBN 80-86593-32-0.
6) BANN, David. Polygrafická příručka. Praha: Slovart, 2008. 224 s. ISBN 978-80-7391-029-7.
7) MARCHESI, Gianluca. Vázání knih. Brno : Computer Press, 2006. 86 s. ISBN 80-251-1267-5.
8) Book promotion, sales and distribution : a management training course. Paris : UNESCO, 1991. 166 s. ISBN 92-3-102730-1.
9) RAFAELI, Ari. Book typography. London: British Library, 2005. 160 s. ISBN 0-7123-0693-5.
10) The business of book publishing : a management training course. Paris : UNESCO, 1990. 164 s. ISBN 92-3-102636-4.
11) CARTER, Rob. Typographic design : form and communication. New York: John Wiley & Sons, c2002. 309 s. ISBN 0-471-38341-4.
12) Výroba malonákladových publikací : technologické instrukce. Praha : Výzkumný ústav polygrafický, 1963. 146 s.
13) VAUGHAN, Alex J. Modern bookbinding : a treatise covering both letterpress and stationery branches of the trade, with a section of finishing and design. London : R. Hale, c1996. 217 s. ISBN 0-7090-5820-9.
K vyhledání dokumentů v jiných knihovnách ČR můžete použít Souborný katalog ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/skc), souborný katalog SKAT (http://www.skat.cz), Jednotnou informační bránu (http://www.jib.cz) atd.
Článků k Vámi zmíněným tématům existuje velké množství, ale ne všechny zřejmě budou odpovídat přesně Vašim požadavkům. Ćlánky jsou obsaženy v databázi ANL - články v českých novinách, časopisech a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl), do pole předmět můžete zadávat klíčová slova jako např.: nakladatelství a vydavatelství, vydávání knih, distribuce knih, knižní obchod apod.
Informace o ISBN a jeho přidělování jsou k dispozici na stránkách NK ČR:
* http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=ISBN,_ISMN,_ISSN&submenu3=17
* Příručka uživatele systému ISBN
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=isbn_obsah.htm .
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.01.2009 13:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu