Cikáni - Mácha
Text dotazu
Dobrý den, prosím o sdělení jakého formátu je první
vydání románu Cikáni K. H. Máchy u K. Jeřábkové r. 1857. Jde zřejmě o
dvanácterkový nebo čtrnácterkový formát. Děkuji za odpověď, přeju hezký den
Odpověď
Dobrý den,
podle Bibliografie 19. století mělo první vydání Máchových Cikánů z roku 1857 formát sedes, tj. 16°. Bibliografický záznam včetně údaje o formátu knihy naleznete v naskenovaných katalozích: http://katif.nkp.cz/katalogy.aspx > Bibliografie 19. století > zásuvka Lip-Mai > záznam č. 973.
Normalizované řady papíru byly zavedeny až v roce 1922. Předtím se rozlišoval formát knihy podle toho, kolikrát byl přeložen papírový arch před svázáním, přičemž velikost samotného papírového archu nebyla pevně stanovena. Největšímu formátu, při němž byl papírový arch přeložen pouze jedou, se říkalo folio (označoval se jako 2°, výška knihy nad 45 cm, nalezli jsme i údaj o výšce nad 35 cm nebo výšce hřbetu mezi 35 a 45 cm, přibližně odpovídá formátu A3), zhruba polovičnímu formátu s dvojím překladem se říkalo kvart (4°, výška knihy 25-35 cm, přibližně odpovídá formátu A4), formátu s trojím překladem oktáv nebo také osmerka (8°, výška knihy 15-25 cm, přibližně odpovídá formátu A5), se čtverným pak sedes (16°, výška knihy do 15 cm, přibližně odpovídá formátu A6). Podle překládání archu se rozlišovaly ještě jiné formáty, např. 12° (tzv. duodes, výška knihy cca 18 cm, přibližně odpovídá formátu B6), při němž se arch nejprve přeložil na třetiny, a pak ještě dvakrát.
použité zdroje:
* PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha : příručka pro nakladatele. Praha ; Litomyšl : Paseka, 2003. s. 64-65. ISBN 80-7185-516-2.
* BOHATCOVÁ, Mirjam. Česká kniha v proměnách staletí. Praha : Panorama, 1990. s. 148. ISBN 80-7038-131-0.
* Encyklopedie Universum (http://www.cotoje.cz )
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.07.2011 15:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu