-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla něco z historie vesnice Chylice u Útviny v okrese Karlovy Vary, Zajímala by mě hlavně historie Chylického mlýna a chalup, které stály u tohoto mlýna. Moc bych uvítala různé fotografie, obrázky a dokumentace.Pomozte,kde hledat? Předem děkuji za odpovědi.
Dobrý den,
k obci Chylice u Útviny bohužel dosud nevyšla žádná samostatná tištěná publikace pojednávající podrobněji o historii obce a jejím okolí. Zmínku o obci můžete nalézt mimo jiné v knihách uvedených v doporučené literatuře.
Historií mlýnů v oblasti Slavkovského lesa se podrobněji zabývá Luděk Jaša. Prozatím ovšem vyšel pouze první díl jeho publikace "Mlýny Slavkovského lesa". První díl mapuje historii mlýnů fungujících kdysi v severní části Slavkovského lesa. Předpokládáme, že autor připravuje pokračování této publikace, jež se bude věnovat mlýnům v jižní části tohoto území.
V tomto případě bude třeba případné dokumenty k historii obce hledat mezi archivními materiály. Využít můžete pozemkové (gruntovní) knihy (uložené ve fondu Státního oblastního archivu v Plzni - pobočka Klášter u Nepomuku: http://www.soaplzen.cz/nepomuk/kontaktni-informace ), matriky obce (digitalizované: http://www.portafontium.cz/searching/register ). Velmi nápomocná by Vám mohla být kronika obce (pokud byla archivována, bude pravděpodobně dostupná ve Státním okresním archivu Karlovy Vary (http://www.soaplzen.cz/soka-kv ). Další dokumenty by mohly být obsaženy ve fondu velkostatku, pod který obec spadala. Je pravděpodobné, že se jednalo o velkostatek Toužim. Přesně Vám tuto informaci ovšem sdělí pracovníci Státního oblastního archivu v Plzni, konkrétně na pobočce Klášter u Nepomuku.
Doporučená literatura a zdroje:
Název fondu (sbírky): Velkostatek Toužim Uloženo v archivu: Státní oblastní archiv v Plzni Místo vzniku fondu (sbírky):Toužim Časový rozsah:1553-1925
Metráž:38,57 bm zpracováno (z toho 38,57 bm inventarizováno), 0,36 bm nezpracováno Přístupnost: Archivní soubor je částečně přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Správa velkostatku Toužim Tematický popis: Panství Toužim a statek Brložec.
Archivní pomůcky:
KYNČIL J.: VELKOSTATEK TOUŽIM, 1553 - 1925(1933). Inventář, 1965, s. 86, ev.č. 217.
* PEŠTA, Jan. Encyklopedie českých vesnic: vesnické památkové rezervace, zóny a ostatní památkově hodnotná vesnická sídla v Čechách. Díl III., Západní Čechy. Vyd. 1. Praha: Libri, 2005. 439 s. ISBN 80-7277-147-7. (Chylice - str. 148 - 149 ).
* PROFOUS, Antonín, ŠMILAUER, Vladimír a SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. 2. díl. CH - L. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1949. (Chylice - str. 81 - 82)
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
14.04.2015 23:38