-
To se mi líbí
-
Doporučit
Chtěla bych vědět původ příjmení Faldyna.
Dobrý den,
příjmení Faldyna /- ová mohlo vzniknout dle knihy Naše příjmení od Moldanové, D. dvěma způsoby.
1. Jako odvozenina z osobního jména Valentin = kypící zdravím.
2. Nebo také v Brně jako slangový výraz z vídeňského apelativa (= slovo obecného významu) Fallot = taškář.
Pro zajímavost uvádíme alespoň, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v ČR 92 mužů s příjmením Faldyna (s věkovým průměrem 40 let) a 96 žen s příjmením Faldynová (s věkovým průměrem 45 let). Tito žili na konci roku 2014 nejčastěji ve Frýdlantu nad Ostravicí či Ostravě. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
26.03.2015 11:28