Cestopis Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic
Text dotazu
Dobry den, chtel bych se zeptat, zda-li je mozne
nejakym zpusobem ziskat kopii cestopisu Krastofa Haranta z Polzic a
Bezdruzic - Putování aneb cesta z Království českého do Benátek a odtud po
moři do země Svaté, země judské a dále do Egypta? Dekuji za odpoved.
Odpověď
Dobrý den,
cestopis Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic vyšel poprvé v roce 1608.
Titul knihy je následující: Putowánj aneb Cesta z Králowstwj Cžeského do Města Benátek: Odtud po Moři do Země Swaté země Jůdské a dále do Egypta a welikého Města Kairu Potom na Horu Oreb, Synai a swaté Panny Kateřiny, w pusté Arabij ležjcý: Na dwa Djľy rozdělená: A Od Vrozeného Pána, Pana Krysstoffa Haranta z Polžic a z Bedružic(!) a na Petce ec...
Tento tisk vlastní v ČR řada knihoven. Jejich přehled a potřebné informace o samotné knize naleznete na stránkách věnovaných rukopisům a starým tiskům:
Manuscriptorium: http://www.manuscriptorium.com/Site/CZE/default_cze.asp a Staré tisky (Knihopis Digital): http://db.knihopis.org/ .
Pořízení kopií z daného starého tisku je v NK ČR možné. V případě Vašeho zájmu Vám více informací poskytne Oddělení rukopisů a starých tisků NK ČR:
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_studovna2.htm .
V roce 1854 a 1855 vyšel Harantův cestopis znovu, po jazykové stránce upravený, ve dvou dílech:
*  Harant z Polžic a Bezdružic, Kryštof. Cesta z království českého do Benátek, odtud do země svaté, země judské a dále do Egypta, a potom na horu Oreb, Sinai a Sv. Kateřiny v pusté Arabii. Díl I. V Praze : České museum :
František Řivnáč [distributor], 1854
*  Harant z Polžic a Bezdružic, Kryštof. Cesta z království Českého do Benátek, odtud do země svaté, země judské a dále do Egypta, a potom na horu Oreb, Sinai a Sv. Kateřiny v pusté Arabii. Díl II. V Praze : České museum :
František Řivnáč [distributor], 1855
I toto dílo nabízí řada knihoven. Viz. Souborný katalog NK ČR:
http://sigma.nkp.cz/cze/skc .
Přepis vydaní z roku 1854-5 je také volně dostupný na internetu:
http://citanka.cz/tocp1250.en/harant/toc.html .
Pořízení kopií těchto knih by nemělo být pro většinu knihoven, které exempláře vlastní, problematické. Kopie je možné získat i v Národní knihovně ČR. Jedna strana A4 - ochranný režim kopírování - je účtována 5,- Kč ( přibližný počat stran obou svazků 294 + 296). V současné době se chystá digitalizace Harantova cestopisu. Nemůžeme Vám proto zaručit, že svazky, které Národní knihovna vlastní, nebudou na určitou dobu z fondu NK ČR stáhnuty.
V úpravě Františka Kožíka byl cestopis vydán taktéž v roce 1988 a 2002.
*  KOŽÍK, František. Cesta Kryštofa Haranta z Polžic a z Bezdružic a na Pecce z království českého do Benátek, odtud do země svaté, země judské a dále do Egypta, a potom na horu Oreb, Sinai a sv. Kateřiny v pusté Arábii / [upravil, zkrátil a převyprávěl] František Kožík ; doslov Ivan Hrbek ; il.
Zdena Táborská, Jiří Běhounek ; typografie Michal Houba / 1. vyd. Praha :
Panorama, 1988
*  KOŽÍK, František. Cesta Kryštofa Haranta z Polžic a z Bezdružic a na Pecce / [podle vydání z roku 1854 přepsal] František Kožík/ 2. vyd., V Albatrosu 1. Praha : Albartos, 2002. ISBN 80-00-01021-6
Tato vydání nabízí většina knihoven v ČR. Jak již bylo řečeno, jedná se ovšem o zkrácené a upravené verze Harantova cestopisu.
Použité katalogy:
Online katalog Národní knihovny ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc Česká národní bibliografie: http://sigma.nkp.cz/cze/cnb
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.07.2008 08:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu