čeští legionáři, informace
Text dotazu
Dobrý den vám přeji. Nevím zda mi můžete pomoct,ale i přesto vám píšu. Snažím se najít nějaké informace o působnosti mého dědy v řadách legionářů v Rusku. Jmenoval se Václav Kučera (narozen 18.04.1893).Pokud jsou mé informace správné tak do legie vstoupil v lednu 1915 kdesi v Karpatech.09.02.1915 měl padnout do zajetí u stanice Lubkova?.V roce 1918 snad vstoupil opět do legie,tentokrát v Omsku a mněl být přesunut do Vladivostoku do 10 pěšího pluku JSK. Rád bych se dozvěděl více.Myslíte že můžete poskytnout nějaké bližší informace,nebo smněr v který můžu soustředit své hledání? Předem děkuji.
Odpověď
Doporučujeme Vám obrátit se na tuto adresu: http://www.pamatnik.valka.cz/novy/cz/informace.php Záměrem je zpracovat a zpřístupnit na internetu podrobný a úplný seznam čs. legionářů z let 1914-1920, kteří padli či zemřeli: "Databáze padlých a zemřelých" se zpracovává podle archivních materiálů jednotlivých pluků, jejichž seznam je uveden v části "Členové týmu". Mj.je tu uveden "6. střelecký pluk "Hanácký" (Borispol, červenec 1917) účast v bitvách: Bachmač, Marianovka, Omsk, Tatars, Tjumeň, Kungur, Jekatěrinburg, Irkutsk, u Bajkalu. Od jara 1919 obrana magistrály úsek Ščaglovska-Omsk".
Kontakty na zpracovatele:
Bc. Pavel J. Kuthan (pavelkuthan@seznam.cz) prezident Památníku čs. legií "Čestná vzpomínka" e-mail: pamatnikcv@seznam.cz
Snad by Vám zde mohli pomoci při pátrání po osudu Vašeho dědečka.
Další instituce: Československá obec legionářská http://www.armyservice.cz/index.php3?lng=1&menu=13&submenu=0&stranka=doporucujeme2.php3&prsl=legie&sid=&sac=
Vojenský historický ústav
http://www.vhu.cz/
oddělení: Armádní muzeum mj. s expozicí l.světové války a čs. legií
Vojenská historická knihovna
Vojenský ústřední archiv (ktery uvadi databazi legionaru):
http://www.vuapraha.army.cz/.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2008 11:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu