český pravopis, vývoj
Text dotazu
Jak se vyvíjel český pravopis?
Odpověď
Dobrý den, přehled vývoje českého pravopisu obsahují například následující publikace:
1) Čtení o jazyce a poesii. [Svazek] 1. Praha: Družstevní práce, 1942.
2) Co přinášejí nová Pravidla českého pravopisu. Praha: Ústav pro jazyk český ČSAV, 1991.
3) Marvan, Jiří. Cesty ke spisovné češtině - prvních tisíc let (800-1800). Ústí nad Labem: Katedra bohemistiky a slavistiky Pedagogické fakulty Univerzity J.E.Purkyně, 2003. ISBN 80-7044-514-9.
4) Čmejrková, Světla a kol. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1996. ISBN 80-200-0589-7.
5) Šmilauer, Vladimír, 1895-1983. Co se změnilo v českém pravopise za padesát let. V Praze : Státní nakladatelství, 1936 (Státní tiskárna). 32 s. ;8°
6) Porák, Jaroslav, 1931-1985. Humanistická čeština : Hláskosloví a pravopis. 1. vyd. Praha : Univerzita Karlova, 1983 (Ústí nad Labem : SG). 171 s. : tb.; 24 cm. (Acta Universitatis Carolinae. Philologica, Monographia ; 75/1979). ISBN (Brož.) : 20 Kčs
7) Gebauer, Jan, 1838-1907. Příspěvky k historii českého pravopisu a výslovnosti staročeské. V Praze : Museum království Českého, 1871 (Dr. Edv. Grégr). 276 - [IV] s. ; 8°. (Sborník vědecký musea království Českého. Odbor historický, filologický a filosofický ; [Sv.] IV)
8) Kunstovný, Otakar, 1884-1945. O českém pravopise a jeho opravě. Praha : Děd. Komenského, 1914 (Edvard Leschinger). 47, [1] s. ; 8°. (Spisy Dědictví Komenského ; 159) (Knihovna pedagogických rozhledů ; sv. 1)
Bibliografické záznamy výše uvedených publikací můžete nalézt v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR - báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), do vyhledávacího pole stačí zadat autora nebo název vybraného dokumentu. Možnosti výpůjčky zjistíte pod ikonou Exempláře.
U některých starších publikací může tato ikona u titulu chybět nebo je v záznamu uvedeno pouze Národní konzervační fond (který se ovšem běžně nepůjčuje). V takových případech doporučujeme hledat ještě v naskenovaných katalozích Katif (http://katif.nkp.cz), kde můžete najít jiný exemplář k prezenční výpůjčce do studovny. Z obou systémů (báze NKC i Katif) je možné u zvolených dokumentů zadat požadavek na výpůjčku, aniž byste navštívila naší knihovnu, v bázi NKC však pouze pod podmínkou, že máte platný čtenářský průkaz NK ČR. Při vyzvednutí knih je čtenářský průkaz nutný již v každém případě. Pokud nejste registrovanou čtenářkou naší knihovny a měla byste případně o registraci zájem, více informací naleznete na stránce
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98 .
Pomocí Souborného katalogu ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/skc) můžete zjistit, zda dokumenty nemají ve fondu i jiné knihovny v ČR (Vám bližší, dostupnější).
O vývoji českého pravopisu se hovoří také v těchto článcích (z databáze Články v českých novinách, časopisech a sbornících - ANL,
http://sigma.nkp.cz/cze/anl):
9) Stich, Alexandr, 1934-2003. Dokolečka dokola - o tom českém pravopisu. 1 obr. In: Literární noviny. -- ISSN 1210-0021. -- Roč. 4, č. 1 (19930107), s.6.
10) Tešnar, Hynek. K pravopisným polemikám v 1. polovině 19. století. -- Obsahuje bibliografické odkazy. In: Naše řeč. -- ISSN 0027-8203. -- Roč. 83, č. 5 (2000), s. 243-252.
11) Tešnar, Hynek. Ještě k pravopisným polemikám v 1. polovině 19. století. -- Obsahuje bibliografické odkazy. In: Naše řeč. -- ISSN 0027-8203. -- Roč. 86, č. 1 (2003), s. 27-37
12) Sedláček, Miloslav. K vývoji českého pravopisu. Část 1. -- Lit. In: Naše řeč. -- ISSN 0027-8203. -- Roč. 76, č. 2 (1993), s. 57-71.
Případně se můžete obrátit i na Ústav pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz), kde by Vám mohli poradit ještě další zdroje.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2008 16:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu