Česko-německé vztahy po roce 1993
Text dotazu
Dobrý den,
chci Vás požádat o doporučení literatury, která se vztahuje k problematice oficiálních vztahů mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo mezi lety 1993 až 2006.
Velice Vám děkuji
Odpověď
Dobrý den,
k problematice oficiálních vztahů mezi ČR a SRN po roce 1993 bude dle našeho uvážení určitě dobré podívat se na web Ministerstva zahraničních věci, zejména na seznam platných mezinárodních smluv ČR s Německem.
Dále doporučujeme několik publikací, které lze nalézt ve fondu NK, některé k absenčnímu, jiné pouze k prezenčnímu vypůjčení.
- PICK, Otto, ed. a kol. Zahraniční politika České republiky 1993-2004: úspěchy, problémy a perspektivy. Praha: Ústav mezinárodních vztahů, 2004. 268 s. ISBN 80-86506-39-8.
- KOTYK, Václav et al. Česká zahraniční politika: úvahy o prioritách. Praha: Ústav mezinárodních vztahů, 1997. 293 s. ISBN 80-85864-30-4.
- HANDL, Vladimír a kol. Vztahy Spolkové republiky Německo ke státům střední Evropy od roku 1990. Praha: Ústav mezinárodních vztahů, 1998. 284 s. ISBN 80-7184-643-0.
- JIČÍNSKÝ, Zdeněk. Ústava České republiky v politické praxi: výběr článků a parlamentních vystoupení z let 1996-2006. Praha: Linde, 2007. 303 s. ISBN 978-80-7201-642-6. (Kapitola 5. – Česko-německé vztahy a jiné mezinárodní otázky)
- VONDRA, Alexandr a LOUŽEK, Marek, ed. Česko-německá deklarace: deset let poté: [sborník textů. Vyd. 1. Praha: CEP - Centrum pro ekonomiku a politiku, 2007. 178 s. Ekonomika, právo, politika; č. 57/2007. ISBN 978-80-86547-66-4. (Přístupná v digitalizované podobě, v katalogu Národní knihovny.)
- Česko-německé vztahy 1945-2000: sborník z konference, Praha 19.11.1999. Praha: Kruh občanů České republiky vyhnaných v r. 1938 z pohraničí, 1999. 92 s. ISBN 80-238-5130-6.
- SOCHORA, Tomáš. Vývoj česko-německých vztahů po roce 1989 [online]. Brno, 2007. Dostupné také z: http://is.muni.cz/th/114323/fss_b/Vyvoj_cesko-nemeckych_vztahu_po_roce_1989.pdf. (Bakalářská práce na toto téma, může být také zdrojem užitečných odkazů.)
Další množství literatury si můžete zkusit vyhledat sám/sama, a to pomocí elektronického katalogu NK, či Souborné katalogu ČR. Stačí, když do vyhledávacího formuláře zadáte klíčová slova (např. „česko-německé vztahy“ „Češi a Němci“, „Německo zahraniční vztahy“ apod.). Dále doporučujeme se podívat do databáze ANL – články v českých novinách, časopisech a sbornících.
http://aleph22.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=nkc
http://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=skc
http://aleph22.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=anl
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.02.2016 08:57