Česko - německé vztahy po 2. sv. válce
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych vás poprosit o seznam vhodné literatury (4-5 knížek) na téma
Česko-německé vztahy po 2. sv. válce. Nejlépe knihy lehce koketující s
tématem odsunu Němců, ale primárně zaměřené na vztahy po 2. sv. válce (resp.
chronologie od 2 sv. války po přítomnost.) Předem děkuji. S přáním pěkného
dne
Odpověď
Dobrý den,
danému tématu by se měly věnovat následující publikace:
* Bez démonů minulosti : česko-německé vztahy v osudových okamžicích společné minulosti. 1. vyd. Praha : Rodiče, 2003. ISBN 80-86695-39-5.
* Češi a Němci : společné dějiny - rozdělená přítomnost - budoucnost Evropy = Deutsche und Tschechen : = gemeinsame Geschichte - getrennte Gegenwart - Zukunft Europa. Praha : Nadace Bernarda Bolzana, [2003].ISBN 3-924020-02-7.
* Češi a Němci : dějiny - kultura - politika. 2. vyd. Praha ; Litomyšl :
Paseka, 2002.ISBN 80-7185-482-4.
* Česko-německé vztahy 1945-2000 : sborník z konference, Praha 19.11.1999.
Praha : Kruh občanů České republiky vyhnaných v r. 1938 z pohraničí, 1999.
ISBN 80-238-5130-6.
* RICHTER, Karel. Češi a Němci v zrcadle dějin. 1. vyd. Třebíč : Akcent, 1999. ISBN 80-7268-054-4.
* Česko-německé vztahy po pádu železné opony : dokumentace k česko-německým vztahům 1989-1997. Praha : Rada pro mezinárodní vztahy, 1997.ISBN 80-254-0818-3.
* Češi a Němci - historická tabu = Tschechen und Deutsche - historische Tabus. 1. vyd. V Praze : pro Nadaci Petra Bolzana vydalo nakl. Prago Media,
1995 ISBN 80-901533-2-1.
* Češi a Němci - ztracené dějiny? = Tschechen und Deutsche - verlorene Geschichte?. 1. vyd. Praha : Pro nadaci Bernarda Bolzana vydalo nakl. Prago Media, 1995. ISBN 80-901533-6-4.
Na téma Česko-německých vztahů byly v Národní knihovně ČR vypracovány také dvě rešerše:
*  Česko-německé vztahy 1945-1970 [elektronický zdroj] : rešerše. [Praha] :
[Referenční centrum : Národní knihovna ČR], 1997.
*  Česko-německé vztahy po r. 1945 [rukopis] : rešerše. [Praha] :
[Referenční centrum : Národní knihovna ČR], 1997.
Rešerše si můžete prohlédnout, případně okopírovat, v Referenčním centru Národní knihovny ČR.
K dohledávání další vhodné literatury je možné použít následující zdroje:
* Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc (můžete do vyhledávače zadávat různé vyhledávací výrazy - pro skloňování slov je dobré místo koncovky uvést ? nebo *)
* Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc
* Jednotnou informační bránu: http://www.jib.cz/
* Výběrovou článkovou databázi ANL: http://aleph.nkp.cz/cze/anl
* Katalogy Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR:
http://www.usd.cas.cz/cs/stranky/knihovna
aj.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.07.2012 15:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu