-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
v naší rodině se traduje, že vzdáleně příbuzný manželský pár z oblasti východních Čech v 19. století emigroval do USA, kde se těmto manželům narodila dcera, která se později provdala za univerzitního profesora W. Wilsona (pozdějšího prezidenta USA). Měla by to tedy být podle všeho Wilsonova první manželka Ellen Louise Wilson. Podle dostupných informací na internetu jsem však žádné její české předky nenalezl - její rodiče i prarodiče byli podle záznamů Američané. Přitom v životopisném americkém filmu Wilson z roku 1944 je Ellen údajně prezentována jako Čechoameričanka. Pomůžete mi prosím nalézt česko-americké rodové souvislosti?
Děkuji
Dobrý den,
z informací, které jsou uvedeny v literatuře i internetových zdrojích nevyplývá, že by první manželka amerického prezidenta Woodrow Wilsona - Ellen Axson Wilson - měla české předky. Je uváděno, se narodila do presbyteriánské rodiny a také oba její dědečci sloužili této církvi. Nejpodrobnější informace jsme nakonec našli na webové stránce http://www.firstladies.org/biographies/firstladies.aspx?biography=28 . Mimo jiné jsme se s dotazem obrátili i na informační službu Kongresové knihovny ve Washingtonu (https://www.loc.gov/rr/askalib/), kde nás na tuto stránku také odkázali.
Kromě informací z webu nám knihovníci ještě poskytli výsledky pátrání:
"Using FamilySearch.org, all lines that we traced let back to England in the 1700's. We found no Czech ancestors.
We hope this helps.
Reference Librarian
Local History and Genealogy
Humanities and Social Sciences
Library of Congress"
Na uvedené webové adrese http://www.firstladies.org/biographies/firstladies.aspx?biography=28 se dočtete, že oba rodiče Ellen se narodili v Georgii a velmi zajímavé jsou také bližší informace o původu rodiny. Ovšem bez české zmínky:
"Ancestry - English. The patriarchal line of her father's family originated in England but settled in Bermuda. In 1684, they migrated from Bermuda to South Carolina. Despite her close public identity with the South, three of Ellen Wilson's grandparents were from the North. Her father's mother Rebecca Randolph was from a Princeton, New Jersey family. The family of her mother's father was from Somerset, England, her immigrant ancestor John Hoyt settling in Salem, Massachusetts nine years after the Pilgrims established Plymouth, the first in what became Massachusetts Bay Colony. Her great-great grandfather fought in the French and Indian Wars and helped capture Fort Ticonderoga from British troops in 1775, as part of the famous "Green Mountain Boys," led by Ethan Allen. Ellen Wilson's maternal grandfather was born in Gilmanton, New Hampshire and her maternal grandmother in Springfield, Massachusetts."
Z výše uvedeného tedy nic nenasvědčuje tomu, že by Ellen Axson Wilson měla něco společného s naší, resp. Československou republikou.
CAROLI, Betty Boyd. First ladies: from Martha Washington to Michelle Obama. Rev. and updated ed. Oxford: Oxford University Press, 2010. xxii, 437 p., [34] s. obr. příl. ISBN 978-0-19-539285-2.
GERŠOV, Zinovij Moisejevič. Woodrow Wilson. Překlad Alena Dobroslávková. 1. vyd. Praha: Svoboda, 1987. 312 s., [24] s. obr. příl. Členská knižnice / Nakl. Svoboda.
HEIDEKING, Jürgen, ed. a MAUCH, Christof, ed. Američtí prezidenti: 42 portrétů od George Washingtona po George W. Bushe. Překlad Martin Pokorný. V českém jazyce 2., aktualiz. vyd. Praha: Prostor, 2008. 586 s. Obzor; sv. 72. ISBN 978-80-7260-194-3.
http://www.georgiaencyclopedia.org/[…]/ellen-axson-wilson-1860-1914
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
10.03.2016 13:42