České knihy bez textu
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o radu, kde bych mohla najít seznam českých knih bez textu (jen obrázky) pro děti i dospělé. Svým pátráním jsem našla pouze 3. Myslím, že jich musíme mít víc.
Odpověď
Dobrý den,
obáváme se, že takový seznam nikde k dispozici není. Ani bibliografické záznamy dokumentů v knihovních katalozích a databázích se nezpracovávají do takových podrobností, aby bylo možné knihy vyhledávat podle míry obsahu ilustrací. Vyhledáváním a prohlížením různých zdrojů (knihovních katalogů, internetu, tištěných publikací a článků) jsme nalezli tři publikace, které obsahují pouze obrázky. Při hledání jsme se soustředili na klasické „měkké“ publikace, nebrali jsme v úvahu leporela, různé skládanky nebo podobné typy dětských knížek.
Uvádíme zmíněné obrazové knihy:
* ATAK. Svět naruby pro malé i velké. 1. vyd. Praha: Baobab, ©2014. [30] s. ISBN 978-80-87060-86-5.'
* MACEKOVÁ, Eva. 12 hodin s Oskarem. 1. vyd. Praha: Baobab, 2012. [44] s. ISBN 978-80-87060-58-2.
A trošku netradiční publikace, která obsahuje kresby různých typů lidí, jež můžete potkat na ulici. Jednotlivé stránky jsou vždy rozřezány na 4 díly a je možné je různě přetáčet a kombinovat, takže si můžete složit postavu podle své vlastní představy:
* URBÁNKOVÁ, Dagmar. Cirkus Ulice: 402750 combinations: New York, Prague, London. Praha: Baobab, 2012. [78] s. ISBN 978-80-87060-63-6.
Dále jsme našli publikace, v nichž dominuje obrazová složka a text je zastoupen pouze jedním slovem, větou nebo několika řádky:
* URBÁNKOVÁ, Dagmar. Byl jeden dům. Praha: Baobab, 2004. [25] s. ISBN 80-903276-2-1.
* KUBÁČKOVÁ, Petra. O andělovi, noční můře, statečném medvídkovi, hodném slonovi, opici a divoké huse. [Praha]: Baobab, ©2006. [28] s. ISBN 80-87022-01-7.
* BLEXBOLEX. Romance. Praha: Baobab, 2013. [282] s. ISBN 978-80-87060-76-6.
* BLEXBOLEX. Roční období. Praha: Baobab, 2013. [176] s. ISBN 978-80-87060-72-8.
* BLEXBOLEX. Album lidí. Vyd. 1. Praha: Baobab, ©2009. [198] s. ISBN 978-80-87060-19-3.
* URBÁNKOVÁ, Dagmar. Zmrzlina. Vyd. 1. Praha: Baobab, 2013. [36] s. ISBN 978-80-87060-75-9.
* MRÁZKOVÁ, Daisy. Co by se stalo, kdyby--. Praha: Baobab, 2012. [36] s. ISBN 978-80-87060-65-0.
* ŘÍČANOVÁ, Tereza. Noemova archa: [příběh o potopě světa]. Praha: Baobab, 2010. [36] s. ISBN 978-80-87060-37-7.
* BARNES, Pauline a BORN, Adolf. Paní, vy už zase ječíte. Překlad Pavel Šrut. 1. vyd. Praha: Kentaur, 1994. [24] s. ISBN 80-85285-64-9.
* ČECH, Pavel. O klíči. Vyd. 2. [Havlíčkův Brod]: Petrkov, 2014. [84] s. ISBN 978-80-87595-25-1.
*  SENDAK, Maurice. Tam kde žijí divočiny. Praha: Hynek, 1994. [36] s. ISBN 80-85906-08-2.
* LIE, Bjørn Rune. Lyžníci z Plískanic. 1. vyd. Praha: Baobab, 2014. [50] s. ISBN 978-80-7515-000-4.
* ŠAŠEK, Miroslav. To je New York. 1. vyd. Praha: Baobab, 2014. 60 s. ISBN 978-80-7515-002-8.
* SÍS, Petr. Ptačí sněm. 1. české vyd. V Praze: Labyrint, 2011. [160] s. ISBN 978-80-86803-20-3.
* CROWTHER, Kitty. Návštěva malé smrti. 1. vyd. Praha: Baobab, 2013. [25] s. ISBN 978-80-87060-67-4.
* 12 nejmenších pohádek: 12 obrázkových sešitů. Praha: Baobab, 2011. 1 l., 12 sv. ISBN 978-80-87060-53-7.
Obsahuje: 1. Liška a myška / Darja Čančíková. [17] s. -- 2. O Koblížkovi / Dora Dutková. [19] s. -- 3. Dlouhý, Široký a Bystrozraký / Juraj Horváth. [18] s. -- 4. O perníkové chaloupce / Michaela Kukovičová. [17] s. -- 5. Červená Karkulka / Eva Maceková. [18] s. -- 6. 3 malá prasátka / Radana Přenosilová. [17] s. -- 7. Pták Ohnivák a vlk Šedivák / Tereza Říčanová. [19] s. -- 8. Jak dědeček měnil, až vyměnil / Alžběta Skálová. [18] s. -- 9. O Smolíčkovi / Petr Šmalec. [17] s. -- 10. O chytrém šibalovi / Dagmar Urbánková. [18] s. -- 11. O veliké řepě / Chrudoš Valoušek. [18] s. -- 12. Šípková Růženka / Eva Volfová. [18] s.
Na vydávání obrazových knih se zaměřuje nakladatelství Baobab (http://www.baobab-books.net/knihy), řadu výše uvedených publikací na jejich stránkách můžete nalézt, včetně možnosti náhledu několika stránek.
Mohly by Vás také zajímat následující články, ze kterých jsme získali nejvíce informací:
* PROVAZNÍK, Jaroslav. Obrázková knížka, její podoby a proměny. In: Současnost literatury pro děti a mládež. Liberec: Bor, 2014. s. 23-60. ISBN 978-80-87607-26-8.
* http://www.czechlit.cz/nova-literatura/autorska-ilustrovana-kniha-nejen-pro-deti/
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.04.2015 16:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu