česká vlajka
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat...jestliže byla česká vlajka oficiální až roku 1920,
co ČSR brala předtím jako svůj symbol? Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
před zavedením státní vlajky v roce 1920 (bílý a červený pruh s modrým klínem), byla v Čechách rozšířená bíločervená zemská vlajka. Za národní symbol byla považována již od roku 1848, a až do 30. března 1920 plnila roli československé státní vlajky.
Další informace můžete nalézt v archivu služby Ptejte se knihovny:
* http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/ceska-statni-vlajka/
* http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/ceska-statni-vlajka-1/
* http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/statni-vlajka-cr/
Dále v publikacích:
* SVOBODA, Zbyšek. Česká státní a vojenská symbolika = Czech state and military symbols. Praha : Ministerstvo obrany České republiky, Generální štáb Armády České republiky, 1996. ISBN 80-85469-90-1.
* SEDLÁČEK, Pavel. Česká panovnická a státní symbolika : vývoj od středověku do současnosti : katalog výstavy : 28. září - 31. října 2002 = Czech sovereign's and state's symbols : their evolution from the middle ages up to the present : catalogue of the exhibition. 1. vyd. Praha : Státní ústřední archiv, 2002. ISBN 80-85475-86-3.
* ZOUBEK, Vladimír. Česká státní a policejní symbolika. 1. vyd. Praha : Policejní akademie České republiky v Praze, 2010. ISBN 978-80-7251-334-5.
Internetové odkazy:
* http://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/historie-minulych-vlad/historie-statni-vlajky/statni-vlajka-ceske-republiky-43756/
* http://www.valka.cz/clanek_11083.html
* http://nova-vlajka.vlast.cz/soucasna-vlajka/
* http://www.vlajky.cz/informace/informace_vexilologie_historie_vlajky_cr.php
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2011 07:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu