Biografie - malíři pokojů
Text dotazu
Sháním informace o těchto autorech. Vydávali knihy před II.světovou
válkou a po ní cca do roku 1975. Zajímá mě, jestli je možné získat na ně
kontak,kde bydleli, pravděpodobně jsou mrtví. Provádíme podobné věci jako oni. Zajímá nás vše o nich, protože jsou to hlavní osobnosti malířského
řemesla 20 století.
Ferdinand Průša - napsal př.Příručka pro lakýrníky
Svržek Vladimír - napsal
př.Příručka pro nástěnné malířství
Odpověď
Dobrý den,
skutečně jsme nalezli v bázi Národní knihovny (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) záznamy o knihách uvedených dvou autorů, např.
Průša, F. Nátěry, nástřiky a smalty v průmyslu a řemeslech, Praha : Práce, 1948.
Průša, F. Technická příručka pro lakýrníky, Praha : Práce, 1947 Průša, F. ABZet, Praha : Jednota malířů a lakýrníků, 1946 Svržek, V. Technická příručka pro malíře pokojů, Praha : Práce, 1946.
Svržek, V. Malíř pokojů (vývoj malířství pokojů, nářadí a nástroje, barvy, pojidla a příprava barev). Praha : Ústav pro učebné pomůcky průmyslových a odborných škol, 1940.
Biografické údaje o autorech jsme bohužel nenalezli v žádné z těchto příruček, v bázi autorit Národní knihovny ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/aut) ani v dostupných biografických slovnících. Údaje o zmíněných autorech by mohlo mít k dispozici nakladatelství Práce, ve kterém většina jejich publikací vyšla. Toto nakladatelství bylo zrušeno, nicméně domníváme se, že by jeho fond mohl být převeden do Národního archivu (http://www.nacr.cz/) nebo by Vám jeho pracovníci mohli poskytnout bližší údaje.
Podrobnější informace byste také mohl získat v Knihovně Uměleckoprůmyslového musea v Praze (http://www.knihovna.upm.cz/).
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2008 15:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu