Berní rula_Ulich
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli se v uvedeném dokumentu nachází jméno Ulich (případně Ullich) z Náchodska (Vestec u Hořiček).
Děkuji a jsem s pozdravem
Odpověď
Dobrý den,
nositeli příjmení Ulich (Ullich) byly dle Berní ruly v roce 1654 pouze čtyři osoby.
* Andreas Ulich z obce Sedlec (soudní okres: Hořovice, panství Točník), rolník
* Eliáš Ulich z Hory sv. Šebastiána (soudní okres: Hora sv. Šebastiána, horní město), sklenář
* Václav Ulich z Prahy, Štěpánská č.p. 639 (Svatoštěpánská čtvrť), mydlář
* Wolf Ullich z Kralup u CHomutova (soudní okres: Chomutov, panství Ahníkov), chalupník
Jak vyplývá z výše uvedeného, ani jeden ze zmíněných mužů nežil v obci Vestec či jejího okolí.
Soupis poddaných podle víry uvádí v obci Vestec 37 osob. Někteří z nich, zvláště nemajetní, jsou zde zapsáni bez příjmení.
Je tedy možné, že Vaši předci žili kolem roku 1651 (1654) v některé z výše uvedených lokalit nebo v obci, která nebyla do Berní ruly zanesena (či se zápis ztratil). Taktéž mohli patřit mezi osoby, jež jsou v dokumentech uvedeny bez příjmení, popřípadě nesli
jiné příjmení, neboť příjmení v dané době ještě nebyla zcela ustálená.
Odhalit původ předků bude ve Vašem případě pravděpodobně možné pouze na
základě genealogického bádání přímo v linii Vašeho rodu. Je třeba počítat i
s tím, že se Vaši předci  mohli  i několikrát přestěhovat.
Pokud Vás zajímá příběh Vašeho rodu podrobněji, je třeba prostřednictvím
matričních zápisů provést genealogický výzkum.
Jak přesně při sestavování rodokmenu postupovat Vám mohou poradit
následující publikace a zdroje:
* ŘIČAŘ, Kristoslav. Rodokmen: objevte tajemství vašeho rodu. V Praze: Malý
princ, 2013. 253 s. ISBN 978-80-87754-14-6.
* PEREMSKÁ, Lenka. Váš rodokmen krok za krokem. 1. vyd. Brno: CPress, 2013.
208 s., [8] s. obr. příl. ISBN 978-80-264-0279-4.
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům.
Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské
genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN
80-7033-549-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit
rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* Genea: http://www.genea.cz/
Popřípadě je možné si nechat rodokmen zpracovat profesionálními genealogy.
Použitá literatura:
* Červený, Václav, ed. a Červená, Jarmila, ed. Berní rula: generální
rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654
doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd.
Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.04.2014 10:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu