Bernard Guldener - biografie
Text dotazu
Dobrý den.
Při procházení historie panství Tažovice a Ohrazenice na Strakonicku jsem zjistila, že je kolem r. 1820 vlastnil rod Guldenerů z Lobs, ze kterého pochází také spisovatel Bernard Guldener (1836 - 1877). Bohužel na internetu je o něm pouze zmínka, že se narodil v Horažďovicích, ale mě by zajímalo něco více o jeho rodičích. Existuje nějaká biografie pojednávající o této osobě?
Odpověď
Dobrý den,
podařilo se nám vyhledat dvě knihy, které by mohly obsahovat nějaké informace o Bernardu Guldenerovi a možná tedy i jeho rodičích. Ale bohužel se nacházejí pouze v Národním konzervačním fondu. A tedy si je nemůžeme půjčit a prozkoumat, zda v nich jsou skutečně obsaženy informace, které potřebujete. Zasíláme odkazy na záznamy těchto dvou knih, jednak z našeho fondu (Národní knihovny) a jednak ze souborného katalgu České republiky Caslin, kde uvidíte, které knihovny po České republice tyto knihy vlastní.
Nejprve tedy záznamy z NK ČR:
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000749318&local_base=NKC ] [ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000907939&local_base=NKC ]
Když tyto odkazy otevřete, je zde kolonka exempláře, u níž je obrázek knížek, pokud na něj kliknete, objeví se Vám všechny exempláře, které v Národní knihovně máme a je zde také uvedeno, jak je možné si je půjčit. Ve Vašem případě se oba exempláře knih nacházejí pouze v NKF (Národním konzervačním fondu). Je tedy možné je studovat pouze prezenčně po předchozí domluvě ve studovně Centrálního depozitáře Národní knihovny ČR v Hostivaři. <http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_cdh_studovna.htm>, provoz pondělí a středa 13-19, úterý a čtvrtek 9-19, pátek 9-12 hodin, v červenci a srpnu pouze v úterý a ve čtvrtek. Tel. 281 013 108 (z telefonu NK v Klementinu 55 108).
A dále odkazy na záznamy ze souborného katalogu Caslin:
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000626102&local_base=SKC ] [ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000670345&local_base=SKC ].
Po rozkliknutí tohoto odkazu, uvidíte záznam všech knihoven v České republice, které vlastní tuto knihu ve svém fondu. U uvedených knihoven jsou odkazy "lokální záznam" pokud na tento odkaz kliknete, dostanete se přímo do katalogu dané knihovny.
Pokud by se knihy nacházely v jiné knihovně než, ve které jste čtenářem, můžete o jejich zapůjčení zažádat přes MVS (meziknihovní výpůjční službu) v knihovně, v které jste registrovaným čtenářem.
Dále se nám podařilo vyhledat nějaké články ale o Bernardu Guldenerovi mladším, tedy synovi Bernarda Guldenera staršího. Zasíláme odkaz na záznam článků z Bibliografické databáze Historického ústavu AV ČR. http://biblio.hiu.cas.cz/cgi-bin/search.cgi/?IsisScript=/wbib.xis&dot=h&type=k&from=1&pocet=10&db=biblio&lang=cz&format=standard&to=10&exp1=Guldener%20Bernard%20[1836-1877]&.
V databázi národních autorit NK ČR http://aleph.nkp.cz/cze/aut, se o Bernardu Guldenerovi nachází pouze velmi malé množství informací. Zasíláme odkaz [ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000008807&local_base=AUT ]. V mikrofišových záznamech se nám podařilo vyhledat záznam z Lexikonu české republiky o tom, že Bernard Guldener skutečně pocházel ze staré patriarchální rodiny, která v 16. století získala vladycký přídomek "z Lobez". Otec v době B. Guldenerova narození hospodařil na statku v Horažďovicích, od roku 1839 pak žil v Plzni, kde se účastnil společenského života. Rodinné prostředí, ve kterém Bernard Guldener vyrůstal bylo kulturní a národně uvědomělé (k hostům domácnosti náležel např. i mladý B. Smetana. Dále je zde bez konkrétního roku uvedeno, že během příprav B. Guldenera na druhé rigorózum náhle jeho otec zemřel. Když B. Guldener zemřel, chtěl jeho přítel J. Neruda vydat literární pozůstalosti tohoto spisovatele, ale vdova po B. Guldenerovi se nechtěla rozloučit s rukopisy a tak tyto pozůstalosti nemohly být vydány.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.07.2012 10:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu