Bedřich Kočí
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaké byly osudy nakladatele Bedřicha Kočího v období 2. SV. a po válce. Děkuji za zodpovězení a přeji příjemný den.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale k osudům nakladatele Bedřicha Kočího během 2. světové války a po 2. světové válce se nám nepodařilo nic zjistit. Bedřich Kočí sice žil do roku 1955, ale veškeré informace o něm, které se nám podařilo vyhledat, se týkají pouze období do roku 1936 (tedy ještě před 2. svět. válkou) a dále není možné z našich zdrojů ani dohledat, zda něco v této době vydával nebo ne. Poslední kniha, která je u nás v Národní knihovně od Bedřicha Kočího, je vydaná roku 1936. A protože po tomto roce není o Bedřichu Kočím možné vyhledat jakýkoli údaj, domníváme se, že vzhledem k tomu, že mu v této době bylo kolem 67 let, mohl jít do důchodu, nebo mohl mít také zakázanou činnost, což by bylo pravděpodobné vzhledem k tomu, že se zabýval i duchovními záležitostmi a psal a přednášel o nich.
Protože, se také podílel na vzniku nakladatelství Orbis, je možné, že by nějaké informace mohli být ještě v knize „55 let nakladatelství Orbisˮ od Štěpána Englse, tato kniha je ale bohužel ve skladu, který je v rekonstrukci a tak není možné se k ní teď dostat. Také existuje kniha „Nakladatel B. Kočí vzpomínáˮ od Jarmily Kroftové-Kočové, ve které by také mohli být i další informace, protože byla vydaná až v roce 1948. Tato kniha je ale v Národní knihovně jen v Národním konzervačním fondu jako archivní exemplář a bylo by tedy poměrně náročné se k ní dostat. Podle Souborného katalogu České republiky [ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000597604&local_base=SKC ] je tato kniha dostupná ještě ze Slovanské knihovny v Praze, dále Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, z Archivu hl. m. Prahy, Moravské zemské knihovny v Brně, z PedF MU - Ústřední knihovna Brno a Vědecké knihovny Olomouc. Pokud byste měla zájem, můžete si ji objednat v některé z těchto knihoven a pokud nejste čtenářem žádné z uvedených knihoven, můžete si tuto knihu objednat také prostřednictvím MVS (tj. Meziknihovní výpůjční služby) v knihovně, kam chodíte a kde jste zaregistrovaným čtenářem.
Projité zdroje:
* databáze: World bibliografical Index Online
* HALADA, Jan. Encyklopedie českých nakladatelství 1949-2006. 1.vyd. Praha : Libri, 2007. ISBN 978-80-7277-165-3 (váz.)
* ŠTORCH-MARIEN, Otakar. Ohňostroj : Paměti nakladatele II. 2. vyd., v Aventinu 1. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1969. ISBN 80-7151-540-x.
* ŠTORCH-MARIEN, Otakar. Sladko je žít : Paměti nakladatele I. 2. vyd., v Aventinu 1. vyd. Praha : Aventinum, 1992. ISBN 80-85277-97-2.
* KUNC, Jaroslav. (zprac.) Kdy zemřeli...? Přehled českých spisovatelů a publicistů zemřelých od 1. 1. 1937 do 31. 12. 1962. 2. vyd. doplněné a podstatně rošířené. Praha :Státní knihovna ČSSR - Národní knihovna, 1962.
* Čeští knihkupci, nakladatelé a hudebnináři 1945. Praha : Svaz českých knihkupců a nakladatelů, 1945.
* VOIT, Petr. Encyklopedie knihy : Starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a 19. století I. díl. 2. vyd. Praha : Libri, 2008. ISBN 978-80-7277-390-9.
* Ottův slovník naučný nové doby : dodatky k Velikému Ottovu slovníku naučnému. 3. díl, 1. sv. Praha : J. Otto, 1934.
* Masarykův slovník naučný : lidová encyklopedie všeobecných vědomostí. Praha : Československý kompas, 1925 – 1933.
* Vopravil, Jaroslav. Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře. Praha : Státní nakladatelství, 1973.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2012 14:32
Anna Pilátová píše:
Čtvrtek 02.06.2016 13:02
Dobrý den,
pokud je Váš dotaz k osudům Bedřicha Kočího ještě relevantní, můžete mne kontaktovat na mém mailu apilatova@hotmail.com. Bedřich Kočí byl můj prapradědeček a od babičky, jeho vnučky, která trávila v jeho vile V Zátiší hodně času, jsem o něm slýchala už od mala a moje máma si ho ještě pamatuje. Pokud tedy chcete, pište.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu