barvy na vlajce
Text dotazu
Dobrý den,chtěla bych se vás zeptat na jednu věc:jaký mají význam na vlajce Německa. Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
do 19. století tvořilo římskou německou řísi několik feudálních států. Z následných pokusů o sjednocení vzešla i nová vlajka: černo/červeno/žlutá (oficiálně označovaná za zlatou) trikolora. Barvy byly převzaty z pruských vojenských uniforem konce 18. století. Tři vodorovné pruhy, černý, červený a žlutý, se zřejmě poprvé objevily na praporech, stuhách a kokardách užitých při národní manifestaci 27. květa 1832. Konala se na kopci Hambach u Neustadtu ve znamená znovuzrození Německa. V dobách Německého císařství byla roku 1871 původní trikolora nahrazena Bismarckovými barvami. Šlo o kombinaci červené (barvy Hansovního spolku) s bílou a černou (barvami Pruska, jehož byl Bismarck kancléřem). Po porážce Německého císařství v 1. světové válce byla v r. 1919 vyhlášena republika a černo/červeno/zlatá trikolora se vrátila. V roce 1933 převzala moc nacistická vláda a vlajka znovu dostala barvy císařství doplněné hákovým křížem. Po 2. světové válce se Německo rozdělilo. Obě části používaly černo/červeno/zlatou trikoloru, ale NDR přidala do středu znak. Znovu sjednocený stát používá hladkou trikoloru.
Zdroje, ze kterých jsme čerpali:
Kapesní atlas: vlajky světa. Praha: Ikar, 2000. ISBN 80-7202-439-6.
BROŽEK, Aleš. Lexikon vlajek a znaků zemí světa. Praha: Kartografie Praha, 2003. ISBN 80-7011-776-1.
Obor
politicke-vedy-politologie-politika-verejna-sprava-vojenstvi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2007 15:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu