Autor obrazu
Text dotazu
Dobrý den,získal jsem dva staré obrazy od neznámého autora a nevím jak zjistit jeho jméno.Obrazy jsou podepsané ale autora se mi nedaří zjistit.Mužete mi poradit na koho se mám obrátit s určením umělce,nebo zda je možné najít autora obrazu na nějaké konkrétní internetové adrese?
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že pro identifikaci výtvarníků by bylo nejlepší kontaktovat odborníky, např. pracovníky některé z výtvarných galerií, výtvarně zaměřeného muzea (http://www.cz-museums.cz/amg/faces/adresar/) , specializované prodejny starožitností, případně aukční síně, kterým při určení autora zajisté mohou pomoci i další informace vyplývající z konkrétního obrazu, např. technika, jakou je obraz namalován, výtvarný styl, zobrazený motiv atd. Na české výtvarné umění se např. specializuje České muzeum výtvarných umění (http://www.cmvu.cz/cz10m-/sluzby-pro-verejnost/) , sbírku sbírku českého i zahraničního výtvarného umění buduje Národní galerie (http://www.ngprague.cz/) .
Obrazy mohou být signované plným jménem malíře (např. http://www.eantik.cz/cz/detail.aspx?did=38375,  http://www.antikhandl.cz/obrazy03.html - obraz č. 2073, detail podpisu u obrazu č. 2073 http://www.antikhandl.cz/2073.3.jpg ) nebo pouze inciálami či různými zkratkami (např. http://antikprag.cz/main.phpcont=detail&id=1467&iid=7065).
Pro české výtvarné umělce existují publikace, které uvádějí i jejich signatury:
* PAVLIŇÁK, Petr. Signatury českých a slovenských výtvarných umělců. Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1995. 263 s. ISBN 80-901752-0-1.
* RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury. 6. (upravené) vyd., v nakladatelství T & M 1. Praha : Toužimský & Moravec, 2008. 144 s. ISBN 978-80-7264-097-3.
* RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury. Díl 1. 5. vyd. [Pardubice] : M. Rytířová, 1944. 16 s.
* RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury. Díl 2. 5. vyd. [Pardubice] : M. Rytířová, 1944. 19 s.
* RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury. Díl 3. 5. vyd. [Pardubice] : M. Rytířová, 1944. 8 s.
* RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury. Díl 4. 5. vyd. [Pardubice] : M. Rytířová, 1944. 10 s.
Signatury jsou občas uvedeny i ve Slovníku českých a slovenských výtvarných umělců, zatím vyšlo 20 svazků do písmene Vz.
* Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950- . Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1998-
Pro zahraniční výtvarníky je možné využít následující publikaci, která také u některých autorů obsahuje i jejich signatury:
* BÉNÉZIT, Emmanuel. Dictionnaire critique et documentaire des peintres, sculpteurs, dessinateurs et graveurs de tous le temps et de tous les pays par un groupe d'écrivains spécialistes français et étrangers. Nouvelle éd.,  entièrement refondue sous la direction de Jacques Busse. Paris : Gründ, 1999. 14 sv.
Na internetu jsme nalezli tento přehled signatur, spíše je však zaměřen na zahraniční výtvarníky, (http://www.artarchiv.net/doku/artistmonograms.htm), další literaturu pro identifikaci výtvarníků podle jejich podpisů uvádějí různé odborné stránky (http://www.wpamurals.com/signatur.htm , http://www.vam.ac.uk/nal/findinginfo/info_artists/index.html) , existují i speciální databáze (http://www.artistssignatures.com/index.php).
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.04.2009 17:03
Jiřina Doubková píše:
Neděle 11.09.2016 12:29
Dobrý den, chtěla jsem Vás moc poprosit o informace k malířům Karel Hykyš, J. Leitgeb, J. Masojídek, Hermann Rüdisühli; např. data a místa narození apod. Velice děkuji, spoléhám na Vás. Hezký den Doubková Jiřina :-)
PSK - admin píše:
Pátek 16.09.2016 16:22
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. Nalézt ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/dohledani-informaci-o-malirich
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu