Aristotelova klasifikace věd
Text dotazu
Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o pomoc při vyhledání dokumentů či volbě rešeršní strategie. Jakou součást své zápočtové práce musím odevzdat referát na téma Aristotelova klasifikace věd. Přese všechnu snahu se mi nepodařilo najít žádný dokument zabývající se touto problematikou (vyjma článku Dušana Machovce Aristotelova klasifikace věd a postavení filosofie v ní, jehož exemplář se mi však zatím nepodařilo vypátrat). Dokonce ani netuším, které konkrétní Aristotelovo dílo tuto klasifikaci věd obsahuje, a tak se nemám o co opřít. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, základem Vaší práce by nejspíše mělo být přímo Aristotelovo dílo, ve kterém je klasifikace věd popsána. Tím by měl být Aristotelův spis Metafyzika. V českém překladu vyšla následujících vydání:
* ARISTOTELES. Aristotelova Metafysika. Praha : Česká akademie věd a umění, 1927.
* ARISTOTELES. Metafysika. 1. vyd. V Praze : Jan Laichter, 1946.
* ARISTOTELES. Metafysika. 2. vyd. Praha : Jan Laichter, 1946.
* ARISTOTELES. Metafyzika. 2. vyd. Praha : Petr Rezek, 2003. ISBN 80-86027-19-8.
Příspěvky k Aristotelově klasifikaci věd naleznete například v publikacích:
*  PATOČKA, Jan. Aristotelés : přednášky z antické filosofie. 1. vyd. Praha : Vyšehrad, 1994. ISBN 80-7021-067-2 (kapitola V.)
*  HOLZBACHOVÁ. Ivana. Filozofické a metodologické problémy vědy. 2.vyd. Brno : Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2000, c1996. ISBN 80-210-2394-5 (brož.)
*  Filozofický slovník. díl 1.: A-N./ edit. G. Klaus, M. Buhr/ 1. vyd. Praha : Svoboda, 1985
*  MACHOVEC, Dušan. Dějiny antické filosofie. Praha : SPN, 1962
Článek Dušana Machovce: "Aristotelova klasifikace věd a postavení filosofie v ní" se nachází v periodicky vycházejícím sborníku Acta Universitatis Carolinae - řada Philosophica et Historica, ročník 1960, číslo 2, strana 145- 183. V Národní knihovně ČR je možné vypůjčit si exemplář sborníku k prezenčnímu studiu do Všeobecné studovny v Klementinu. Dokument je možné objednat přes Naskenované katalogy: http://katif.nkp.cz/ ( Generální katalog III, ACTA/N -ACTA Univ./C, číslo lístku: 145) přes formulář v nabídce "Objednat titul". Objednat dokument můžete i v případě, že dosud nejste čtenářkou Národní knihovny, pro přístup k němu je ovšem již registrace v NK ČR nezbytá
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98 ).
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2008 08:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu