Adolf Hitler
Text dotazu
Dobrý den, prosím v roce 1948 byl Adolf Hitler prohlášen za mrtvého v jaké městě?
Odpověď
Dobrý den,  k Hitlerově smrti existuje poměrně rozsáhlá literatura, nikde jsme ale nenašli zmínku o tom, že by v roce 1948 byl prohlášen za mrtvého.
Ohledně Hitlerovy smrti probíhaly po válce dlouhé diskuse, některé materiály a část Hitlerových pozůstatků se ocitly v tehdejším Sovětském svazu. V letech 1945-1968 Rusové do věci vnášeli nejasnosti a hned v roce 1945 vydali několik prohlášení, podle nichž měl být Hitler naživu. Až v roce 1968 uvolnili materiály, z nichž bylo zřejmé, že Hitler skutečně v roce 1945 spáchal sebevraždu. Nicméně i na Západě byla k dispozici řada dokladů a svědectví.
V r. 1950 vydal americký soudce Michael A. Musmanno knihu o Hitlerově smrti.
V té souvislosti vyslechl v letech 1945-1948 kolem 200 svědků. V r. 1948 shromáždil nejdůležitější svědky v Norimberku. (Hitlerův konec, s. 383n.)
25. září r. 1956 vydal Obvodní soud v Berchtesgadenu prohlášení smrti Adolfa Hitlera. Tím bylo uzavřeno řízení zahájené v r. 1952, které mělo stanovit smrt a dobu smrti Adolfa Hitlera, závěrem bylo, že Hitler zemřel 30. dubna 1945 v Berlíně následkem sebevraždy. (tamtéž, s. 394)
Literatura:
Hitler ve faktech / Thomas Fuchs ; [přeložil Milan Soška]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Baronet, 2001. -- 254 s. ; 20 cm
Hitlerova smrt : nejnovější fakta z ruských tajných archivů / Ada Petrovová & Peter Watson ; [z angličtiny] přeložil Miroslav Košťál. -- 1. vyd.. -- Praha : BB art, 1998. -- 189 s., [32] obr. příl. : il. ; 21 cm
Hitlerův konec : legendy a dokumenty : se 138 snímky a dokumenty / Anton Joachimsthaler ; [z německého originálu ... přeložil Josef Otáhal]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Naše vojsko, 2007. -- 469 s. : il., portréty, plány, faksim. ; 24 cm
Hitler : 1836-1945 [i.e. 1936-1945] : Nemesis / Ian Kershaw ; [z anglického originálu ... přeložil Pavel Vereš]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Argo, 2004. -- 971 s., [48] s. obr. příl. : il., mapy, portréty ; 24 cm
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.03.2008 08:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu