1968 in Prague
Text dotazu
I have to do an essay about the year of 1968 in Praga and, since I have nt found books about the subject, I would be delighted if you could give me any sugestion.
Odpověď
We give you an answer on your guestion about books deal with the events in 1968 in Prague delivered to the library service "Ask your Library". We have found enough books in the collection of National Library of the Czech Republic, most of them are in czech language. Bibliographical record of them you can find in Electronic Catalogue of the National Library of the CR, http://sigma.nkp.cz:4505/F/?func=file&file_name=base-list&CON_LNG=ENG .
If your are interested in the collection of another czech libraries, you can use Union Catalogue of the Czech Republic (CASLIN) on the same web page.
Books about the year 1968 (czech):
* HÁJEK, Jiří. 1968. 1. vyd.. Praha : Logos, 1994. 115 s. ISBN 80-901352-1-8.
* BENČÍK, Antonín; DOMAŇSKÝ, Josef. 21. srpen 1968. Vyd. 1.. Praha : Delta, 1990. 156 s.
* FIDLER, Jiří. 21.8.1968 - okupace Československa : bratrská agrese. Vyd. 1.. Praha : Havran, 2003. 195 s. ISBN 80-86515-35-4.
* Byli jsme při tom : čeští novináři a publicisté vzpomínají na události let 1968 - 1969, doby, kterou celý svět znal jako Pražské jaro. Sest. a doslov [napsal] Stanislav Maleček. 1. vyd.. Praha : Klub novinářů Pražského jara '68, 1993. 127 s.
* VESELÝ, Dušan (red.) aj. Czechoslovak Events by Photographers of CTK : 1968/1989. Praha : Czechoslovak News Agency, 1990. 56 s.
* KURAL, Václav et al. Československo roku 1968. díl 1, Obrodný proces. 1. vyd. Praha : Parta, 1993. 207 s. ISBN 80-901337-7-0
MENCL, Vojtěch et al. Československo roku 1968. díl 2, Počátky normalizace. 1. vyd. Praha : Parta, 1993. 134 s. ISBN 80-901337-8-9
* PARIS, Miloš. Fakta ze zákulisí : Praha 1968 - Moskva 1991. Praha : Cesty, 1991. 80 s. ISBN 80-85363-19-4.
* NEDBÁLEK, Vinek. Jaro skončilo v srpnu. Vyd. 1. ve vydavatelství Ideál. Praha : Ideál, 2005. 98 s. ISBN 80-901017-7-1.
* RUML, Jiří. Kalendárium : leden-prosinec 1968. Vyd. 1.. Praha : Novinář, 1990. 91 s. ISBN 80-7077-336-7.
* VANČURA, Jiří. Naděje a zklamání : Pražské jaro 1968. Vyd. 2, v MF první. Praha : Mladá fronta, 1990. 156 s. ISBN 80-204-0179-2.
* CIGÁNEK, František. Národní shromáždění 21.-28. srpna 1968. 1. vyd.. Brno : Doplněk, 1995. 316 s. ISBN 80-85270-55-2.
* BENČÍK, Antonín. Rekviem za Pražské jaro : důvěrná informace o přípravě a provedení srpnové intervence varšavské pětky v Československu 1968. Vyd. 1.. Třebíč : Tempo, 1998. 269, [10] s., [16] s. ISBN 80-238-2192-X.
* Sedm pražských dnů : 21.-27. srpen 1968 : dokumentace. Historický ústav ČSAV. Praha : Historický ústav Československé akademie věd, 1968. 494 s.
English books:
* LITTEL, Robert (ed.). The Czech Black Book. 1st Avon Printing. New York : Avon Books, 1969. 318 s.
* JAMES, Robert Rhodes (ed.). The Czechoslovak crisis 1968. London : Weidenfeld and Nicolson, 1969. x, 202 s.
-  in the library AV ČR - Ústav pro soudobé dějiny Praha (Academy of Sciences of the Czech Republic, Institute of Contemporery History, http://www.cas.cz/en/ ).
* WINDSOR, Philip; ROBERTS, Adam;Czechoslovakia 1968 : Reform, Repression and Resistance / Philip Windsor, Adam Roberts.  London : Chatto & Windus, 1969. VIII, 199 s.
* KENNETH, N. Skoug Jr. Czechoslovakia's lost fight for freedom, 1967-69 : an american embassy perspective. 1st publ.. Westport : Praeger, 1999. xvi,
273 s. ISBN 0-275-96622-4
* DAWISHA, Karen. The Kremlin and the Prague Spring. Berkeley : University of California Press, 1984. xiv, 426 s. ISBN  0-520-04971-3.
* EIDLIN, Fred H. The logic of "normalization" : the Soviet intervention in Czechoslovakia of 21 August 1968 and the Czechoslovak response. Boulder : East European Monographs, 1980. viii, 278 s. ISBN 0-914710-68-0
* PEHE, Jiri (ed.). The Prague Spring : A mixed legacy. 1st Published. New York : Freedom House, 1988. 223 s. ISBN  0-932088-28-7
* KUN, Miklos. Prague spring - Prague fall : blank spots of 1968. Budapest : Akadémiai Kiadó, 1999. xiii, 252 s. ISBN 963-05-7608-2.
The other books you find in the catalog
(http://sigma.nkp.cz:4505/F/?func=file&file_name=base-list&CON_LNG=ENG),
choose in "field to search" subject (keywords) and write "srpen 1968" (same bibliographical notes have subject head.-eng, so you can write "august 1968", then will be show only about 13 records).
Informations about rules and lending in NL are available on http://www.nkp.cz/_en/pages/page.php3?page=sluz_rulesnl.htm.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.10.2008 16:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu